2024/04/23

 

Pienininkų sutartys: ūkininkų verslumui ugdyti ar jų paskutinei karvei išginti?

Rokiškio ūkininkai, neperskaitę savo pieno supirkimo-pardavimo sutarčių, teisybės ieško teisme.
Autorės nuotrauka

Kupiškio apylinkės teisme pradėtos nagrinėti kelių Aukštaitijos ūkininkų bylos dėl sutarties pripažinimo negaliojančia dėl suklydimo. Pienininkyste besiverčiantys asmenys per savo neapdairumą neįsigilino į savo pieno pirkimo-pardavimo sutartį ir gavo baudas, kurių dydis lenkia ir vienos karvutės kainą. Tokių žemdirbių gali būti ir daugiau. Mat prieš porą metų Lietuvos Vyriausybei atsisakius visiems vienodų tipinių pieno supirkimo sutarčių, ūkininkai vis dar neįpranta skaityti įmonių parengtų sutarčių ir nesugeba derėtis savo naudai.

Pasirašė neskaitę

Į Kupiškio apylinkės teisėją Saulių Vanagą išaiškinti neteisybės savo atžvilgiu kreipėsi trys Rokiškio rajono ūkininkai. Rita Zizienė, Rimantas Steniulis ir Steponas Dagys pateikė ieškinį dėl sutarties su kooperatyvu „Pieno puta“ pripažinimo negaliojančia. Pagrindinis tokio prašymo motyvas – suklydimas.

Ūkininkai vieningai prisipažino neskaitę pieno supirkimo sutarties, esą pasitikėjo savo kooperatyvu. O be to, anot jų, žemdirbiai apskritai neįpratę gilintis į teisinius dalykus – paklausia supirkimo kainos ir dokumentų neskaito.

„Mes, kaimo žmonės, atėję iš savo darbų neturime laiko skaityti sutarčių, ne visada ir akinius nešiojamės, kad tai padarytume. Todėl pakiša sutartį, tai ir pasirašome. Visi taip daro“, – sakė R. Zizienė iš Kalvių kaimo.

Ūkininkai bandys įtikinti Kupiškio apylinkės teismą, kad jei būtų perskaitę sutartį, nieku gyvu nebūtų jos pasirašę. Todėl tai, anot jų, yra suklydimas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video