2024/04/28

 

Šildymo ir vandens kompensacijas skirstys savivaldybė

Prasidėjus šildymo sezonui, nepasiturintys gyventojai kreipiasi dėl kompensacijų už šildymą.
Unės Juodytės nuotrauka

Vyriausybės siūlymu, nuo kitų metų sausio visos Lietuvos savivaldybės nepasiturintiems gyventojams turėtų pačios skirstyti ir mokėti būsto šildymo, geriamojo ir karšto vandens kompensacijas. Tai iki šiol buvo atliekama penkiose eksperimentinėmis vadintose Akmenės, Panevėžio, Radviliškio, Raseinių ir Šilalės rajonų savivaldybėse, kuriose tokių kompensacijų gavėjų nuolat mažėjo. Kokia Kupiškio prognozė?

Kreipiasi nedelsiant

Nuo šių metų pradžios visos savivaldybės, vykdydamos savarankiškąją funkciją, jau teikia socialinę pašalpą, o nuo 2015-ųjų joms bus suteikta teisė mokėti kompensacijas už šildymą, karštą bei šaltą vandenį.

Vos prasidėjus šildymo sezonui, gyventojai, norintys gauti būsto šildymo ir karšto vandens kompensacijas, mina Socialinės paramos skyriaus slenkstį. Šildymo sezonas kišenes gerokai ištuština, todėl jei yra galimybė gauti kompensaciją, žmonės ja naudojasi. Pasak skyriaus vedėjos Laimos Bartulienės, klientų sulaukiama jau nuo spalio 1 d., kai galima teikti prašymus. Gyventojai paprastai nedelsia, norėdami būti garantuoti, kad kompensaciją tikrai gaus. Tai daugiausia – pensinio amžiaus žmonės, neįgalieji, tačiau dėl lengvatų kreipiasi ir dirbantys žmonės. Pensininkams ir neįgaliesiems kompensacija skiriama 6 mėnesius, visi kiti dėl jos turi kreiptis kas tris mėnesius.

Kaimuose gyvenantiems senyvo amžiaus žmonėms bei neįgaliesiems, kad nereikėtų jiems važiuoti į Socialinės paramos skyrių, dokumentus gali sutvarkyti ir seniūnijose dirbantys socialiniai darbuotojai.

Darbingo amžiaus žmonės turi patys atvykti į Socialinės paramos skyrių. L. Bartulienė pabrėžė, kad skyrius kompensacijų neskaičiuoja: „Mes nustatome teisę į kompensaciją, surašome visus duomenis, kurie reikalingi kompensacijoms apskaičiuoti, ir pažymas pateikiame AB „Panevėžio energija“, UAB „Lenauda“, namų bendrijoms.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video