2024/04/18

 

Neprižiūrintiems nekilnojamojo turto – didesni mokesčiai

Neprižiūrimam ir nenaudojamam nekilnojamajam turtui bus taikomas 3 procentų nekilnojamojo turto mokesčio tarifas.
Autorės nuotrauka

Spalio 30 d. rajono Savivaldybės tarybos posėdyje patvirtintas Nekilnojamojo turto, kuris yra nenaudojamas, neprižiūrėtas ir keliantis pavojų žmonėms, nustatymo tvarkos aprašas. Jo tikslas – nustatyti nekilnojamąjį turtą, kuris yra naudojamas ne pagal paskirtį arba yra apleistas, neprižiūrimas, įvertinti savininkų veiksmus dėl šių objektų naudojimo, priežiūros ir apmokestinti maksimaliu nekilnojamojo turto mokesčio tarifu nustatyta tvarka.

Taikys 3 procentų tarifą

Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės, į šį sąrašą gali būti įrašytas tiek fizinių, tiek juridinių asmenų nekilnojamasis turtas, atitinkantis tokius kriterijus – statinių ir patalpų angos (durys, langai) yra užkaltos ar uždengtos, užrakintos, netvarkomos ir neprižiūrimos daugiau nei metus, statiniai ir patalpos naudojamos ne pagal nustatytą nekilnojamojo turto paskirtį, jos yra apleistos arba netvarkomos (apdegusios, apgriuvusios), neatitinka Lietuvos Respublikos statybos įstatymo keliamų reikalavimų, turtas yra neremontuojamas arba statiniai nenugriaunami, nors tolesnis jų naudojimas kelia pavojų žmonėms. „Pagal Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymą, nekilnojamojo turto mokesčio tarifas gali būti nuo 0,3 procento iki 3 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės. Rajono taryba turi patvirtinti konkretų mokesčio tarifą savo Savivaldybės teritorijoje. Mūsų Savivaldybės taryba yra patvirtinusi 1 ir 3 procentų nekilnojamojo turto mokesčio tarifus. Fizinių asmenų valdomų gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės ir poilsio paskirties statinių ar patalpų, taip pat žuvininkystės ir inžinerinių statinių bendros vertės daliai, viršijančiai 1 mln. litų, taikomas 1 procento nekilnojamojo turto mokesčio tarifas. Nekilnojamojo turto, kuris yra nenaudojamas ir neprižiūrimas, savininkams bus taikomas 3 procentų nekilnojamojo turto mokesčio tarifas. Keletą metų jiems buvo taikomas toks pat mokesčio tarifas, neatsižvelgiant, ar turtas buvo prižiūrimas, ar ne. Kad galėtume taikyti šį 3 procentų tarifą, administracijai buvo pavesta parengti tokį tvarkos aprašą“, – kalbėjo M. Pečkuvienė.

Aprašo rengimo tikslas yra rasti tuos savininkus, kurie nesitvarko, ir stengtis priversti juos tai daryti keliant mokestį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video