2024/05/02

 

Žūklės mokesčiai – vandens telkiniams įžuvinti

Kupiškio rajono vandens telkiniai žvejams – dar pakankamai dosnūs.
Autorės nuotrauka

Aplinkos ministerijos sprendimu, įžuvinti trys Kupiškio rajono vandens telkiniai. Amūrų, lydekų, karpių ir lynų įleista į Pyragių, Notigalės ežerus ir Lėvens upę. Iki šiol tokius darbus dažniausiai planingai atlikdavo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyrius. Tačiau šiemet šios iniciatyvos ėmėsi ministerija už žvejams parduotus leidimus žvejoti valstybiniuose vandens telkiniuose.

Trys ežerai

Spalio 22 d. įžuvinti trys valstybiniai vandens telkiniai Kupiškio rajone: Pyragių (5,1 ha) ir Notigalės (92,9 ha) ežerai bei Lėvens upė (Lėvens kraštovaizdžio draustinio teritorijoje).
Į Pyragių ežerą įleista 50 (32,5 kg) dvivasarių baltųjų amūrų, 100 (13 kg) lydekų metinukų ir 200 (260 kg) trivasarių karpių. Į Notigalės ežerą įleista 1000 (130 kg) dvivasarių lynų bei 500 (65 kg) lydekų metinukų. Į Lėvenį paleista 1000 (130 kg) lydekų metinukų ir 2000 (260 kg) dvivasarių lynų.

Žuvis kartu su Kupiškio aplinkosaugininkais į mūsų vandens telkinius paleido bendrovė „Vasaknos“, laimėjusi Aplinkos ministerijos konkursą šiems darbams atlikti.
„Tai – pirmas kartas, kai mes patys įžuviname valstybinius tvenkinius. Iki šiol pagal mokslininkų rekomendacijas tai planingai darydavo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyrius“, – teigė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio rajono agentūros inspektorius Rimantas Adomauskas.

Svarbiausia, kad išgyventų

Pašnekovo teigimu, atliktas įžuvinimas – nėra pats gausiausias. Anot jo, viską lems, kiek žuvies išgyvens po paleidimo. Yra šio rodiklio įvairių paskaičiavimų, o jų blogiausias, kad išgyvena tik 2–3 proc. įveistos žuvies.

„Į Pyragių ežerą paleistos jau nebe visai mažos žuvys. Trivasariai karpiai gali sverti ir iki 1,5 kg. Dvivasariai amūrai – taip pat nebemaži. Todėl šios žuvys turėtų išgyventi. Jauni lynai – gana mažoki, bet tokie sunkiau pakliūva plėšrūnams. Metinės lydekos turėtų greitai užaugti“, – apie paleistas žuvis aiškino R. Adomauskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video