2024/04/26

 

Rinkimų komitetas lenda iš pogrindžio

Ar bandantys jungtis į vieningą ratą nepartiniai bus reali jėga ir sugebės savivaldos rinkimuose konkuruoti su partijomis, pamatysime netrukus.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Prieš savaitę, spalio 20 dieną, rajono žmonės buvo kviečiami pasikalbėti apie Kupiškio, ir mūsų visų, kurie čia gyvena, ateitį. Žinoma, dingstis tam šiuo metu ne kas kita, o artėjantys nauji rinkimai į savivaldą. Buvo žadama pakalbėti ir apie savivaldos rinkimų naujoves.

Į Kupiškio kultūros centro vitražų salę atsiliepusių į šį kvietimą buvo saujelė – keli partijų nariai, matyt, atėję pašnipinėti, kokie gali būti jų konkurentai, grumiantis dėl vietos rajono Taryboje, trejetas žurnalistų. Dar keletas asmenų, kaip buvo galima spėti, besikuriančio visuomeninio rinkimų komiteto nariai ar į jį besitaikantys. Kol kas visuomenė užsispyrėliškai demonstruoja, kad pilietiškumo apraiškos jai yra gana svetimos. Kita vertus, žmonės jau pavargo nuo to tuštoko pilstymo iš kiauro į tuščią įvairiose pilietinėse diskusijose, yra apskritai nusivylę ir nelabai tiki, kad jų balsas eis į Dangų. O gal bijo būti visuomeniški, vieši asmenys, apie kurių veiklą ir gyvenimą visuomenei leista žinoti daugiau.

Vienas iš šio sambūrio iniciatorių buvo Valentinas Beinoris. Jis plačiau papasakojo apie šiek tiek pasikeitusią artėjančių savivaldos rinkimų tvarką. Nauja ne tik tai, kad meras bus renkamas tiesiogiai. Šįkart savo kandidatūros kelti individualiai negalima. Šioje politinėje kovoje dalyvauja partijos nariai arba prie jų sąrašo prisišlieję nepartiniai. Nepartiniai asmenys rinkimuose gali dalyvauti ir per visuomeninius rinkimų komitetus. Tokio komiteto minimalus narių skaičius turi būti dvigubai didesnis už rajono Tarybos narių skaičių. Taigi mūsų rajone – ne mažesnis kaip 50, nes rajono Tarybą sudaro 25 asmenys. Norint dalyvauti rinkimuose, visuomeninį rinkimų komitetą reikia registruoti Vyriausioje rinkimų komisijoje. To komiteto nariai turi sudaryti veiklos sutartį. Sprendimus jo nariai priima dviejų trečdalių balsų dauguma. Vėliau, jei į tą komitetą norėtų pakliūti daugiau narių, jų kandidatūros turėtų būti patvirtinamos visų 50-ies narių parašais. Bent vienam komiteto nariui nesutikus, naujas asmuo į šį komitetą negalės patekti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video