2024/05/03

 

Savivaldos dieną – fotografijų paroda

Į fotoparodos apie Kupiškio valsčiaus viršaitį Domą Vaitkūną atidarymą atvyko jo artimieji (iš kairės): anūkas Algirdas Gamziukas, dukra Regina Gamziukienė ir anūkė Daiva Imbrasienė.
Autorės nuotrauka

Nuo 2007 metų spalio 10-ąją Lietuvoje minima Vietos savivaldos diena. Ji nepamiršta ir Kupiškyje. Penktadienio popietę profesinę šventę minintys Savivaldybės tarnautojai buvo pakviesti į Savivaldybės administracijos II aukšte vykusios fotografijų parodos „Kupiškio valsčiaus viršaitis Domas Vaitkūnas“ atidarymą.

Paroda – neeilinė

Pasak jos rengėjos, muziejininkės Aušros Jonušytės, bendradarbiaujant su D. Vaitkūno giminaičiais – dukra Regina Gamziukiene ir anūkais Daiva Imbrasiene bei Algirdu Gamziuku, fotoparodai pavyko parengti 36 iki tol Kupiškyje neeksponuotas nuotraukas iš asmeninių giminaičių albumų. A. Jonušytė vylėsi, kad ši paroda nebus paskutinė. „Tai – didelio darbo pradžia, ateityje planuojama parengti ištisą darbų ciklą apie tarpukario Lietuvos Kupiškio vadovus“, – kalbėjo A. Jonušytė. Rengiant fotografijų parodą stengtasi atspindėti ne tik viršaičio darbus ir kasdienę veiklą, bet ir laisvalaikį, dalyvavimą įvairiose šventėse, renginiuose tarpukario laikotarpiu, keletas fotonuotraukų parinktos iš D. Vaitkūno gyvenimo Kaune.

Rajono Savivaldybės administracijos Kultūros ir švietimo skyriaus vyriausioji specialistė ir šios parodos kuratorė Irena Mockuvienė kalbėjo, jog jau ne vienerius metus Vietos savivaldos diena minima atidarant parodas, iki tol tai būdavo paveikslų, meninių fotografijų parodos. Šiais metais ji netradicinė – supažindinanti su savivaldos atstovo – valsčiaus viršaičio D. Vaitkūno gyvenimu ir veikla.

Domas Vaitkūnas gimė 1893 m. Račiupėnuose, Kupiškio valsčiuje. Ūkininkas, kooperatininkas, visuomenės veikėjas 1920 m. lapkritį buvo išrinktas Kupiškio valsčiaus viršaičiu ir šias pareigas ėjo iki 1931 metų. 1934 m. vėl buvo juo išrinktas, bet Panevėžio apskrities viršininkas atsisakė tai patvirtinti informavęs, kad vienintelė to priežastis – nepriklausymas Tautininkų sąjungai, nes D. Vaitkūno pažiūros buvo artimos valstiečiams liaudininkams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video