2024/05/02

 

Akies dugno kamera pasiekė ligoninę

Iš kairės: Kupiškio ligoninės gydytojas oftalmologas Valentinas Petraitis, Kauno klinikų Akių ligų klinikos Akių traumų sektoriaus direktorius medicinos mokslų dr. Remigijus Gricius ir šios klinikos gydytojas – oftalmologas, profesorius Alvydas Paunksnis.
Autorės nuotrauka

Kupiškio ligoninė jau turi skaitmeninę akių dugno kamerą. Pasidžiaugti nauja medicinos įranga, susipažinti su jos teikiamomis diagnostikos galimybėmis praėjusį penktadienį, spalio 3 d., ligoninės administracija buvo sukvietusi medikus, verslininkus, rajono valdžios atstovus, žurnalistus. Naują medicinos aparatą atlydėjo ir šio sumanymo iniciatoriai oftalmologai.

Labdaros neužteko

Idėja, kad rajono gydymo įstaigai būtų ne pro šalį įsigyti skaitmeninę akių dugno kamerą, gimė prieš pusantrų metų rajono Savivaldybėje. Tuo metu tokį modernų medicinos technikos įrenginį merui Jonui Jaručiui pasiūlė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų oftalmologai – Kauno klinikų Akių ligų klinikos Akių traumų sektoriaus direktorius medicinos mokslų dr. Remigijus Gricius ir šios klinikos gydytojas – oftalmologas, profesorius Alvydas Paunksnis.

Pasak J. Jaručio, opiausia problema buvo, kur gauti pinigų tam prietaisui įsigyti. Tad nutarta surengti labdaros aukcioną. Jo metu reikėjo pirkti dailės darbų. Aukciono metu buvo surinkta 11 tūkst. 520 litų. Dar keli verslininkai ir Seimo nariai ir po aukciono pridėjo pinigų. Tad paaukota pinigų suma išaugo iki daugiau nei 14 tūkst. litų. Tačiau jos neužteko. Kiek stigo, pridėjo Savivaldybė iš rajono biudžeto. Iš viso skaitmeninė akies dugno kamera atsiėjo 34 618 litų. Pagaliau po ilgai trukusių viešųjų pirkimų procedūrų šis aparatas pasiekė ir Kupiškio ligoninę.

Technologijų galimybės

A. Paunksnis sakė, kad naujosios nuotolinės technologijos padeda priartinti kokybiškas medicinos paslaugas prie rajonų gyventojų. „Nauji medicinos prietaisai ir informacinės technologijos atveria galimybes diagnostiniams vaizdams ir signalams kaupti, perduoti (el. laišku) ir televizinėms konsultacijoms, pvz., per „Skype“ programą. Šios technologijos leidžia pacientams, gyvenantiems toliau nuo trečiojo lygio medicinos paslaugų teikėjų, greičiau nustatyti diagnozę ir taikyti efektyvų gydymą. Šiuo aparatu tiriant akių dugną galima nustatyti diabeto, hipertenzijos, onkologinių ir kitų ligų grėsmę. Ta pačia skaitmenine kamera, tik naudojant kitus antgalius, galima ištirti odos apgamus ir įvertinti, ar jie neturi onkologinių pakitimų, taip pat galima tirti ir ausies vidaus pakitimus. Džiugu, kad kupiškėnai pirmieji įsigijo šią aparatūrą“, – kalbėjo profesorius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video