2024/04/20

 

Tvarka griežtėja

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Rugpjūčio pabaigoje Savivaldybės administracijos direktoriaus ir Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pasirašytame įsakyme dėl afrikinio kiaulių maro prevencijos priemonių taikymo buvo kalbama apie būtinas biosaugos priemones, tvarką kiaulių laikytojų ūkiuose. Dabar Šimonių ir Skapiškio gyventojams pranešta apie vienintelę išeitį – visas kiaules reikia paskersti. Kas pasikeitė, tepraėjus mėnesiui nuo kupiškėnams sugriežtintos tvarkos?

Būtina likviduoti

Rugsėjo 23 dieną Šimonyse įvyko kiaulių augintojų susirinkimas, kur jau nebekalbėta apie biosaugą, o tik pranešta, kad iki lapkričio 1 dienos visas kiaules būtina likviduoti. Tą pačią žinią seniūnai platina ir kitose Šimonių bei Skapiškio seniūnijų gyvenvietėse ir kaimuose.

Šias žinias išgirdę ūkininkai ir kaimo gyventojai stebisi: ar tikrai neišvengiama maro grėsmė staiga priartėjo, ar padidėjo, juk niekur nepranešama apie naujus ligos židinius Aukštaitijoje ar visoje Lietuvoje? Kas ir kuo remdamasis skirsto šalies teritoriją į didesnės ar mažesnės rizikos zonas? Šimonys yra toliau nuo ligos židinių Utenos ir Rokiškio rajonuose. Kodėl tokie ypač griežti reikalavimai nekeliami didesniems kiaulių augintojams, kompleksams? Kyla minčių, kad kažkas iš to turės gražios naudos, atsikratys konkurentų. O gal tik Kupiškio veterinarijos inspektoriai labai uolūs, skuba, kad sulauktų valdžios pagyrimų ar mažiau vargo patys turėtų…

„Nutiks dar kas nors, liga ar bėda kokia prikibs, tai nuolankiai nuleidę galvas, pulsime skersti karves?.. Nepadeda ūkininkams nei Dievas, nei valdžia, nei perdirbėjai, gal patys ūkininkai ką nors gali padaryti?“ – parašiusi tokius svarstymus elektroniniu laišku į Ūkininkų sąjungos skyriaus vadovus kreipėsi Šimonių kaimo bendruomenės pirmininko pavaduotoja Zita Naciuvienė.

Ne prasimanymas

Akivaizdu, kad ne tik šimoniečiams skaudu dėl netikėtai pasikeitusios šalies veterinarijos tarnybos nuostatos. Mažieji žemės ūkio produkcijos gamintojai, kaimo senoliai, užsiauginantys sau ir savo vaikams po gyvulėlį, dar laikantys daržus, sodus, natūralius, kaip nuo senų laikų įpratę, neturi valdžios užtarėjų, savo atstovų, kurie įrodytų sprendimų ir naujų ketinimų neracionalumą. Mažieji gali tik paklusti ir … padiskutuoti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video