2024/04/18

 

Didžiausias gyvulininkystės specialisto turtas – žinios

Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kupiškio rajono biuro guvulininkystės konsultantas Ivanas Rotkinas teikia gyvulių auginimo ir jų priežiūros konsultacijas  ne tik mūsų, bet ir kitų rajonų gyvulių augintojams.
Autorės nuotrauka

Trejus metus Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Kupiškio rajono biure gyvulininkystės konsultantu dirbantis Ivanas Rotkinas rajono gyvulių augintojams jau puikiai pažįstamas. Į jį ūkininkai kreipiasi turėdami įvairių reikalų. Siekiant, kad gyvuliai būtų sveiki, produktyvūs, reikia pasirūpinti jų gerove, įsitikinti, kad jiems duodamas pašaras subalansuotas, atitinkantis jų poreikius.

Konsultacijų reikia

I. Rotkino darbo diena biure prabėga konsultuojant gyvulių augintojus apie galvijų laikymą, šėrimą, auginimo technologijų vertinimą, teikiant rekomendacijas. Ūkininkai į specialistą kreipiasi ir dėl pašarų bazės vertinimo, pašarų poreikio paskaičiavimo, jų kokybės tyrimų, šėrimo planų sudarymo. Ne mažiau svarbu ir gyvūnų gerovė bei jų sveikatingumas, todėl teikiamos konsultacijos dėl galvijų kūno būklės vertinimo, jų reprodukcijos, ankstyvo veršingumo nustatymo, bandos sveikatingumo gyvūnų gerovės reikalavimų.

LŽŪ konsultavimo tarnybos Kupiškio rajono biure I. Rotkinas pakeitė nuo jo įkūrimo pradžios konsultantu dirbusį Vaclovą Girdvainį. Pasak I. Rotkino, sužinojus apie skelbiamą konkursą, abejonių nekilo. „Visada norėjau dirbti pagal savo įgytą specialybę, – kalbėjo Lietuvos veterinarijos akademijoje zooinžinieriaus specialybę įgijęs specialistas. – Atėjau iš visiškai kitos srities, iki tol dirbau transporto vadybininku, tačiau norėjosi daryti tai, ką išmanau geriausiai, turimomis žiniomis pasidalyti ir su kitais.“

Kalbėdamas apie savo darbą gyvulininkystės konsultantas teigė, kad gera dirbti tada, kai gerai yra ūkininkams, o šiuo metu Lietuvos gyvulių augintojai išgyvena išties nelengvą metą. „Ūkininkams konsultacijos labai reikalingos, tačiau jos yra mokamos. Tik Kaimo plėtros programos dalyviai ūkininkai gauna 80 proc. kompensaciją šioms konsultacijoms. Dabar, kai žmonės sunkiai verčiasi, nelengva ir pinigų už suteiktas paslaugas prašyti, neretai tenka jiems padėti nemokamai“, – prisipažino specialistas. Pasak I. Rotkino, jis siūlytų keletą išeičių iš susidariusios sunkios gyvulininkystės sektoriaus padėties. „Yra dvi ūkininkų grupės, vieni, pasiėmę didžiules paskolas, neturės kur trauktis ir vienintelė išeitis jiems kompensuojant patirtus nuostolius dėl pieno supirkimo – didinti gyvulių bandą. Kiti turi kitą pasirinkimą – pasitraukti iš gyvulininkystės srities. Kaip alternatyva galėtų būti perėjimas iš pienininkystės į mėsinę gyvulininkystę, tačiau ir mėsos supirkimo kainos kritusios, juolab kad tai pareikalautų taip pat nemažų investicijų. Taigi, ūkininkams vienaip ar kitaip teks išgyventi šį sunkų laikotarpį“, – kalbėjo specialistas.

Kupiškio rajone I. Rotkinui tenka bendrauti su daugiau nei 30 gyvulių augintojų, tačiau klientai nėra vien mūsų rajono gyventojai, gyvulininkystės konsultantas dažnas svečias ir aplinkinių – Biržų, Rokiškio, Pasvalio, Ignalinos, Panevėžio ūkininkų valdose. „Dirbu su pora šimtų gyvulių augintojų visoje Lietuvoje, žmonės mane patys susiranda ir pasikviečia konsultuoti dėl bendro ūkio būklės vertinimo, gyvūnų gerovės reikalavimų, darbo teisės, darbų saugos. Labiau mėgstu ne darbą kabinete, bet išvykas į ūkius, tačiau labai daug laiko tenka praleisti ir tvarkant dokumentus“, – akcentavo I. Rotkinas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video