2024/04/20

 

Jų daina Ukrainai – šiandien reikalinga

Palikę tris mažamečius vaikus dainininkai Jevgen ir Olena Romanenko aktyviai padeda Ukrainos kariams – ne tik dainomis palaiko jų dvasią, bet ir gabena reikalingą labdarą.
Autorės nuotrauka

Kokią dainą norėtumėte išgirsti prieš mirtį – mirtį už tėvynę? Tokiame „pageidavimų koncerte“ kiekvieną dieną dalyvauja Ukrainoje žinomas etnomuzikos kolektyvas „TaRuta“. Jo atlikėjai – sutuoktiniai Jevgen ir Olena Romanenko, namuose palikę tris mažamečius vaikus, lanko dėl Ukrainos laisvės kovojančius karius, jiems dainuoja ir veža labdarą. Apie savo misiją ukrainiečiai drąsiai pasakoja ir juos palaikantiems lietuviams.

Muzika – laisvės ginklas

Šiuolaikinės etnomuzikos kolektyvas „TaRuta“ lietuviams turėtų būti žinomas nuo 2010 metų. Nuo šių metų jie atvažiuoja į mūsų šalį koncertuoti, dalyvauja festivaliuose „Skamba kankliai“.
O dabartinė Ukrainos situacija paskatino šiuos atlikėjus dar glaudžiau bendrauti su Lietuva. Kolektyvas drąsiai žengia į mūsų šalies scenas, kalba apie Rusijos grėsmę, karą Ukrainoje ir gyventojų žudymą. Jei pavyksta, nugabena saviškiams Lietuvoje duotą labdarą.

„Mūsų visas gyvenimas šiuo metu sukasi aplink karą. Ukrainos kariams surengėme apie 50 koncertų. Teko dainuoti aidint šūviams ir nesibaigus pasirodymui stebėti rengiamus apkasus. Tačiau mes ne tik dainuojame savo kariams. Nugabename jiems surinktą labdarą: nuvežame maisto, rūbų, batų, šiltų kojinių“, – sakė su „Kupiškėnų mintimis“ į Panevėžį susitikti atvykęs „TaRuta“ dainininkas Jevgen Romanenko.

Ir šio kolektyvo dainos dabar – kitokios. Folklorą savo kūrybos pagrindu nuo pat pradžių skelbę dainininkai į dainą įpina dabartinės Ukrainos bėdas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video