2024/04/25

 

Dalijo patarimus, kaip pasitikti eurą

Pasiklausyti informacijos apie pasiruošimą eurui sutikti susirinko būrelis administracijos darbuotojų ir vos keli visuomenės atstovai.
Autorės nuotrauka

2015 metais jau gyvensime su nauja valiuta – euru. Lietuva taps devynioliktąja euro zonos nare. Ruošiantis įvesti eurą, siekiant kuo geriau apie tai informuoti visuomenę, Lietuvos savivaldybėse rengiamas informacinių seminarų ciklas gyventojams bei verslininkams, kuriems įdomi euro tema. Pirmadienį tokie seminarai surengti ir Kupiškyje. Savivaldybės posėdžių salėje rinkosi gyventojai, kurie jiems rūpimą praktinę informaciją apie eurą galėjo tiesiogiai sužinoti iš Finansų ministerijos, Lietuvos banko, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos atstovų.

Susidomėjimas – menkas

Didelio kupiškėnų susidomėjimo seminaras nesulaukė – į susitikimą atvyko vos kelios vyresnio amžiaus kupiškėnės, „Sodros“ specialistės bei rajono Savivaldybės administracijos darbuotojai. Lektoriai išsamiai papasakojo apie tai, ką reikia žinoti ruošiantis įvesti eurą. Nors eurais atsiskaityti galėsime nuo kitų metų sausio 1 d., sprendimas dėl euro įvedimo priimtas liepos 23-iąją, kai Europos Sąjungos bendrųjų reikalų ministrų taryba priėmė galutinį sprendimą dėl Lietuvos narystės eurozonoje. Šalies gyventojai apie nustatytą neatšaukiamą lito ir euro kursą buvo informuoti tiesiogiai – trumpąja žinute. Patvirtintas euro kursas yra 3,45280 lito.

Finansų ministerijos atstovas Giedrius Šniukas kalbėdamas pabrėžė, kad atlyginimai, pensijos, kitos socialinės apsaugos išmokos litais nuo euro įvedimo dienos bus perskaičiuojami į eurus pajamų gavėjo naudai. Darbo sutartyse nustatyti darbo užmokesčio dydžiai litais nuo euro įvedimo dienos perskaičiuojami į eurus darbuotojo naudai apvalinant iki euro cento. Pavyzdžiui, jeigu nustatytas darbo užmokestis buvo 1 540 Lt, po euro įvedimo jis būtų 446,02 Eur (1 540 : 3,45280 = 446,01482… = 446,02 Eur).

15 dienų po euro įvedimo cirkuliuos 2 valiutos – atsiskaityti bus galima ir litais, ir eurais, bet grąžą dažniausiai jau gausime eurais. Pasak specialisto, žmonės dabar prisimena, kad turi centų taupyklėse, todėl patarė jas iškratyti iki sausio mėnesio, nes jei visi skubėsime į parduotuvę atsiskaityti smulkiais grynaisiais, tai sudarys nemažai keblumų. Vienu metu kasininkės galės priimti iki 50 monetų.

Nors atlyginimai bus mokami eurais, o ne litais, kaip iki šiol, darbo sutarčių perrašinėti nereikės.

Pabrėžta ir tai, kad mokesčiai už komunalines paslaugas, mobiliųjų operatorių, interneto ir kitų paslaugų kainos turi būti perskaičiuojamos taikant nustatytą euro ir lito perskaičiavimo kursą. Informaciją apie energijos ir paslaugų kainas litais ir eurais bei mokėtinas sumas paslaugų teikėjai turi nurodyti tose pačiose sąskaitose ar mokėjimo pranešimuose.

Visą dominančią informaciją apie euro įvedimą galima gauti paskambinus nemokama euro telefono linija 8 800 34 528.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video