2024/04/29

 

Sutaupė paramos ir… atjautos?

Kukliose gryčiukėse gyvena paramos laukiantys žmonės.
Autorės nuotrauka

Rajono Savivaldybės viltys šiemet sutaupyti apie milijoną litų iš piniginės socialinės paramos nepasiturintiesiems skirtųjų lėšų jau išsipildė. Rugsėjo mėnesio duomenimis, per šių metų devynis mėnesius, palyginti su 2012-aisiais, iš pašalpų sutaupyta 1 mln. 84 tūkst. 344 litai. Pašalpų gavėjų per pastaruosius dvejus metus rajone sumažėjo net 837, socialinių pašalpų nebegauna 451 šeima. Ar taip taupydami, nieko neprarandame?

Sutaupė ir dar labiau taupys

Kodėl kyla tokios mintys? Kokia prasmė sudėta į Seimo priimtąjį Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą? Verta įsiskaityti pažodžiui – parama ir nepasiturintis. Kaip ir kiek remti, ar ilgai remti tą, kuris yra nepasiturintis? Ko jis turi neturėti? Ar tas, kuri neturi, yra vertas užuojautos, o gal pasmerkimo ir atstūmimo?

Ar neturtėlis tik tas, kuris kaip žiogas, grojęs visą vasarą, užmiršo, kad ateina žiema? Ar nesėkmių laikotarpį išgyvenantis žmogus turi būti baudžiamas už patiriamą skurdą nemokamu darbu visuomenės labui? Ar taip sluoksniuojantis visuomenei, vienoje teritorijoje, vienoje erdvėje gyvenantiems žmonėms išlieka visus vienijantis bendruomeniškumas, o gal priešingai, tokia remtinųjų atranka supriešina, atskiria, numarina labai silpnus šio laikmečio užuojautos daigus?

Per devynis šių metų mėnesius socialinių pašalpų rajone išmokėta 2 milijonai 805 tūkstančiai 636 litai ir 46 centai. Pašalpas gavo 1348 asmenys arba 518 šeimų. 2012 metais (šiemet šios reikmės finansuojamos pagal 2012 metų lygį) paramos buvo išmokėta 3 milijonai 889 tūkstančiai 980 litų ir 47 centai, remiami buvo 2185 asmenys arba 969 šeimos. Taigi skirtumas labai ryškus, iki metų pabaigos, tikėtina, sutaupyta suma dar didės. Ir dar nubyrės remiamųjų nuo šiuo metu pašalpas gaunančiųjų žmonių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video