2024/04/29

 

Derlius geras, tik kokybė prasta

Eilėje laukiantys ūkininkai nerimavo, kad saulei šviečiant laiką tenka gaišti prie elevatoriaus.

Unės Juodytės nuotrauka

Visoje Lietuvoje rugiapjūtė jau eina į pabaigą. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, nuimta 88,4 proc. javų derliaus. Prognozuojama, kad jis sieks 4,7 mln. tonų. Vertinant preliminarius nuimto derliaus vidutinio derlingumo rezultatus, tikėtina, kad lūkesčiai bus viršyti. Kai tik orai geri, žemdirbiai suka kombainus į laukus. Tačiau nuėmus derlių, reikia jį parduoti. Ūkininkai gaišta eilėse. Ilga traktorių ir sunkvežimių virtinė antradienį popiet buvo nusidriekusi Technikos gatvėje, prie ŽŪK „Kupiškio grūdai“, tuo tarpu prie UAB „Agrojavai“ elevatoriaus prieigų – ramu.

Ūkininkai skundžiasi

Eilėje prie elevatoriaus nuo pat ryto laukiantis ūkininkas Regimantas Šilinis iš Skapiškio seniūnijos, Biliūnų kaimo, pasakojo, kad šiųmetis derlius geras, tik jo kokybė prasta. Apie 15 tonų vasarinio rapso atvežęs mišrų augalininkystės ir gyvulininkystės ūkį turintis vyras apgailestavo, jog derlių sugadino ilgai trukę lietūs. „Supirkimo kainos kritę, ir toliau nuolat krenta, šiandien jų tikslių dar nežinau, bet turbūt sieks apie 980 litų už toną, iki šiol gavau po 1 010 litų. Pernai jos buvo aukštesnės,“ – kalbėjo ūkininkas, dirbantis apie 160 ha ir sėjantis kviečius, miežius, rapsus, kvietrugius. „80 proc. pasėlių jau nukūliau, jei ne prasidėję lietūs, dar pora dienų gerų orų ir darbai laukuose būtų buvę baigti“, – kalbėjo R. Šilinis. Pasak jo, problemų atsiranda norint atiduoti derlių. „Jau stoviu eilėje apie 7 valandas, ir panašu, kad dar teks ilgai palaukti. Sunkiausia laukti, kai matai, kad oras geras ir gali skubėti į laukus. Tiems, kas turi namie kur sandėliuoti, paprasčiau. Mes sandėlio neturime. Per naktį stovime, o dienomis puolame į kombainus. Derlių pristatau kelioms įmonėms, stengiuosi žiūrėti, kur mažiau eilių susidaro, o supirkimo kainos visur panašios. Pernai rapsą supirko po 1400–1500 litų už toną, o šiemet kainos smarkiai kritę“, – kalbėjo apie 100 tonų rapsų ir grūdų iš viso parduosiantis ūkininkas. Jo teigimu, grūdai šiemet labai drėgni – lietinga vasara grūdo kokybę gerokai sumenkino.

Čia pat užkalbintas antrus metus ūkininkaujantis šimonietis Liudas Kaulakis sakė, kad turi 60 ha ūkį, sėja kviečius, miežius, grikius, avižas. „Šiemet derlius labai prastas, labai daug žieminių kviečių iššalo, tik sėklai pasilikome. Vasarinėms kultūroms metai buvo kiek palankesni, kūliau apie 4 tonas iš hektaro. Beveik viską jau nuėmiau, tik grikiai dar nepjauti liko“, – teigė jaunas ūkininkas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video