2024/05/07

 

Melžėjų varžytuvės – ir pamoka, ir smagus susibūrimas

Prieš prasidedant melžimo aikštelėje užduočiai dalyviai atidžiai klausėsi vertinimo komisijos pirmininko Sauliaus Tušo nurodymų ir pastabų.
Autorės nuotrauka

Praėjusį ketvirtadienį ūkininkės Rimutės Strazdienės pieno ūkyje, Varniškių kaime, surengtas kasmetinio respublikinio konkurso „Geriausi melžėjai 2014“ regionis turas, kuriame meistriškumą demonstravo 12 melžėjų iš trijų rajonų – po tris iš Biržų bei Rokiškio ir šeši Kupiškio.

Mūsų rajone – antrąkart

Visą dieną vykęs renginys buvo ne tik puiki galimybė melžėjoms įgyti nemažai teorinių ir praktinių žinių, bet ir proga pabendrauti tarpusavyje, ūkininkams – aptarti pienininkus pastaruoju metu užgriuvusias bėdas.

Šį konkursą Josifo Taco melžimo mokymo centras drauge su Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyba (LŽŪKT) rengia jau keturioliktą kartą. Pasak šio centro vadovo ir melžėjų varžytuvių vertinimo komisijos pirmininko Sauliaus Tušo, jo tikslas – tobulinti melžėjų meistriškumą, nes nuo melžėjo darbo kokybės priklauso labai daug. Daug reiškia ir gera melžimo įranga. Pastaruoju metu savo ūkiui rasti gerą melžėją – sėkmės dalykas, nes tai sunkus darbas, reikalaujantis gero praktinio ir teorinio pasiruošimo. Ūkiuose dirbama sudėtinga šiuolaikine melžimo technika, diegiamos pažangios technologijos. Tačiau melžėjo vaidmuo ne mažiau svarbus – melžėjas turi būti susipažinęs ne tik su melžtuvo veikimo principais, bet ir išmanyti karvių fiziologiją, melžimo metu jausti gyvulio reakciją, nuotaiką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video