2024/04/26

 

Sodybos puošmena – medinės skulptūros

Janina ir Albinas Skrebiai kartu jau 31 metus.
Unės Juodytės nuotrauka

Noriūnų seniūnijos Siaurių kaime gražių, šeimininkų skoningai puoselėjamų sodybų tikrai ne viena. Janinos ir Albino Skrebių namelis niekuo neišsiskiria, tačiau taip savitai išpuoštos sodybos šiame kaime daugiau nerasi – darbštaus vyro rankomis drožtos įvairios skulptūros iškart atkreipia dėmesį, o žydintys, net pačioje slapčiausioje sodybos kertelėje vietą radę, gėlynai raginte ragina užeiti ir pašnekinti šiuos žmones.

Susidomėjo išėjęs į pensiją

Nedideliu skulptūrų parkeliu virtusi sodyba žavi jaukumu ir šiuose namuose gyvenančių žmonių paprastumu. A. Skrebys – kilęs iš Kupiškio, Vilkiškių kaimo, netoli Ožkinių, jo žmona Janina – dusetiškė, iš Zarasų rajono. Utenoje gyvenantys sutuoktiniai šioje sodyboje šeimininkauja, kai tik sušyla gamta. „Ankstyvas pavasaris – ir mes jau mano gimtojoje sodyboje, čia prabėgo vaikystė, jaunystė. Atgal į Uteną grįžtame tik po lapkričio švenčių“, – kalbėjo daug metų vasaras su žmona čia leidžiantis A. Skrebys.

Medžio drožyba vyras pasakojo susidomėjęs tada, kai išėjo į užtarnautą poilsį ir atsirado daugiau laisvo laiko. „Visą gyvenimą dirbau ekskavatorininku, o išėjęs į pensiją, prieš bene šešerius metus, ėmiau domėtis drožyba. Pirmieji mano daryti medinukai buvo labai paprasti, norėdamas tobulėti į pagalbą pasikviečiau kaunietį skulptorių Ramutį Kaunelį. Turėjau medžio, ąžuolo, pagalvojau, kad neprošal būtų sodybą medžio skulptūromis papuošti. Abu darbavomės gerą mėnesį, stebėjau jo darbą ir pats mokiausi, svarbiausia man buvo susipažinti su drožybos amatu, pasigaminti reikalingus įrankius. Kaltelius pats brolio kalvėje dariau, kitus nusipirkau“, – daugiau nei 20 įrankių medžiui drožti demonstravo savamokslis medžio drožėjas.

Netrukus Skrebių sodyba pasipuošė dviem drožiniais – tik įsukus į jų valdas pasitinka dūdele grojantis medinis muzikantas bei undinėlė. Šalia jų vietą rado ir jau paties A. Skrebio drožtas elnias, tai – vienas paskutiniųjų jo darbų, sodybą puošiantis nuo pavasario.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video