2024/04/24

 

Gandrų kelionės – rūpestis gyventojams

Pasak specialistų, saugoti gandrų dar nereikia.
Valio Staburo nuotrauka

Vasarai baigiantis gyventojams nerimą ima kelti besiblaškantys gandrų jaunikliai. Štai noriūniečiai paeitą savaitę beveik dvi paras stebėjo ant daugiabučio namo stogo pakraščio tupintį paukštį. Nukelti jo neišdrįso nė vienas, o pasikviesti pagalbos taip pat nepavyko. Tačiau patūpėjęs gandras ėmė ir nuskrido. Gamtininkai ramina, kad žmonės neturėtų perdėtai rūpintis laukine fauna.

Gandras ant stogo

Praeitą savaitę į redakciją kreipėsi Noriūnų kaimo gyventoja Rasa. Moteris prašė padėti prisišaukti kokią nors pagalbą į kaimą atklydusiam gandro jaunikliui. Paukštis tupėjo ant vieno Noriūnų daugiabučių namų stogo.
Patys užlipti ant stogo noriūniečiai nedrįso – bijojo pabaidyti gandrą, kad šis nenukristų žemyn. Be to, stogą dengė karštyje gerokai patižusi smala. Žmonės įtarė, kad ši ir apsunkino paukščio judėjimą toliau.
„Bandėm kviesti ir policiją, ir kaimo seniūną ir seniūnijos darbuotojus. Niekas nepadėjo. Tikras rūpestis mums dvi dienas tapo tas gandras ant stogo“, – pasakojo paskambinusi noriūnietė.
Tačiau vos pradėjus ieškoti pagalbos, jauniklis ėmė ir nuskrido pats.

Mes nepaaiškinsime gandrams

Apie šį atvejį jau žinojo ir gandrus bei kitus gyvūnus gelbėjanti Lietuvos gyvūnų globėjų asociacija. Jos vadovas Vytautas Gustaitis „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad toks gyventojų susipūrinimas paukščiu – bereikalingas: „Aš net skambinusį pareigūną apibariau, kad nebeturi ką veikti. Panašus pavyzdys buvo ir Kaune, kai gandras tris paras vaikščiojo ant prekybos centro stogo ir stebėjo žmones apačioje. Pavytas nuskrido ant klinikų. Mes juk nenurodysim jam, kur skristi ir ką veikti. Tai ne žmonių reikalas, kur nutupia gandras. O su jaunikliais tai įprasta – jie dar neįgudę skraidyti, jų spranų raumenys ne visiškai išsivystę, todėl ir tupinėja“, – sakė V. Gustaitis.

Dėl Noriūnus ant kojų pakėlusio gandro pašnekovas teigė konsultavęsis ir su žinomu šalies gamtininku Selemonu Paltanavičiumi. Šis taip pat pritarė, kad gelbėti paukščio dėl to, jog jis ne vieną dieną vaikšto vienoje vietoje, tikrai nereikia. Savo lizduose gandrai taip pat praleidžia ne vieną mėnesį, kol išmoksta skraidyti.
„Gandras mokosi skristi. Ir tik jo reikalas, kur ilsėtis, kur nutūpti“, – sakė organizacijos vadovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video