2024/05/19

 

Ketinama įamžinti Tatkonių mokyklos atminimą

Šiame pastate XIX a. pabaigoje slapta mokėsi Tatkonių kaimo vaikai.
Autorės nuotrauka

Naivių kaimo bendruomenė svarsto, kaip įamžinti dar XIX a. buvusios nelegalios mokyklos pastatą Tatkonių kaime. Pagrindinė šios idėjos iniciatorė – mokytoja Palma Žibaitienė, kurios senelis, spaudos draudimo metais nepabijojęs žandarų, leido savo namuose mokyti kaimo vaikus.

Nelegali mokykla

Skapiškio seniūnijoje, netoli Naivių stovinčiuose Tatkonyse, šiandien tėra apie 10 apgyvendintų sodybų. Šurmulį čia sukelia tik dirbantis pieno supirkimo punktas bei žemdirbių technika.

Tačiau anksčiau čia virė gana aktyvus gyvenimas, kolūkio laikais veikė kaimo klubas-skaitykla. Tatkonyse gimė žymūs mokslininkai: fizikas ir chemikas Juozas Matulis ir chemikas organikas Antanas Purėnas.

Naivių kaimo gyventoja P. Žibaitienė pasiūlė, kad Tatkonių istoriją papildytų dar ir žinios apie šio kaimo nelegalią mokyklą, veikusią apie 1890 m. Ji kelerius metus buvo įkurta pačios pašnekovės senelio Antano Šilinio name, viduryje kaimo.
Dabar, pasak P. Žibaitienės, pastatas priklauso Liudai Grigaliūnienei iš Vilniaus. Ji retkarčiais apsilanko sodyboje, prižiūri aplinką.

„Namas jau nebe toks, koks buvo XIX a. pabaigoje. Jis buvo iš medžio sienojų, stogas dengtas šiaudais“, – iš savo senelių pasakojimų prisimena pašnekovė, aprodžiusi pasikeitusį pastatą.

„Kupiškėnų mintims“ P. Žibaitienė pasakojo, kad mokykla buvo įrengta didžiausiame gyvenamojo namo kambaryje. Čia stovėjo didžiulis stalas su suolais mokytojui ir mokiniams. Vaikai rašė ant lentelių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video