2024/05/19

 

Javapjūtės ypatumai ir paradoksai

Keliomis savaitėmis vėliau nei kitur Lietuvoje įsibėgėja darbymetis ir Kupiškio rajono laukuose.  
Autorės nuotrauka

Lietuvoje įsibėgėja javapjūtė ir jau sakoma, kad tikėtini rekordiniai derliai. Tokios pat prognozės, rodos, buvo ir pernai, o dar labiau – užpernai. Labai nesunku prognozuoti derlių sėdint kabinete ir žvelgiant į lubas. Prie lauko atsistojus, kitaip atrodo, o ir laukas, svarbu, kuriame Lietuvos pakraštyje ir kokį javą subrandinęs. Lietuva nedidukė, bet gamta sugeba savaip perbraižyti augmenijos žemėlapį ir visur paskirstyti kaitrą, debesis, kritulius ir giedrą, o kam ir kiek klius, jau ne gamtos rūpestis.

Taigi ūkininkai nelabai drąsiai, nelabai optimistiškai kalba apie darbymetį laukuose. Ypač kupiškėnai ir jų artimi kaimynai biržiečiai, rokiškėnai. Nėra išlikusių žiemkenčių, nėra sėklos naujai sėjai, kuri tuoj prasidės.

Mažesnieji ūkininkai neturi užtektinai sandėlių, derliaus džiovyklų, nenauja technika dažniau genda, taigi stringa darbai, stoja kombainai. O čia dar ir dangus prakiūra, taip nutiko šios savaitės antradienio naktį.

Daugelis Kupiškio rajono ūkininkų, besiverčiančių augalininkyste, laukuose darbuojasi dar tik savaitę, o kai kurie ir trumpiau. Ankstėliau darbymetį pradėjo ankštinių kultūrų turintys ūkininkai. Algirdas Notkus, su sūnumi Deividu ūkininkaujantis Skapiškio seniūnijoje, jau nuėmė žirnių ir miežių derlių iš 120 ha, javų derlius 630 ha dar bręsta. Miežiai jau nupjauti, jiems parduoti ūkininkai buvo sudarę išankstines sutartis, kainos pagal dabartinį lygį buvo geresnės, bet nežinia, kokios bus vėliau.

„Javapjūtė šiemet vėlyvesnė apie dešimt dienų. Žiemkenčiai visi iššalo, nuostolių turėsime nemenkų, nors ir subyrės likęs derlius neprastas, rekordų tikrai nebus kaip kituose rajonuose kalbama“, – santūriai kalbėjo pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video