2024/04/19

 

Socialinės globos namams – nemalonumai dėl viešųjų pirkimų

Autorės nuotrauka

Valstybės kontrolė, atlikusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2013 metų finansinį (teisėtumo) auditą, rimtų Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų nustatė ir Kupiškio socialinės globos namuose (buvusiame Kupiškio pensionate). Kontrolierių nuomone, ši įstaiga, pirkdama rekonstravimo darbus nuo 2007-ųjų, pateikė neproporcingus, diskriminacinius ir konkurenciją ribojančius reikalavimus, tikusius tik vienam rangovui. Vėliau neatmetė atrinkto tiekėjo pasiūlymo, kuriame buvo nurodyta per didelė, nepriimtina kaina, ir tai atnešė valstybei nuostolių. Pats Kupiškio socialinės globos namų vadovas Dainius Bardauskas su tokiomis išvadomis nesutinka ir svarsto jas ginčyti.

Ribota konkurencija

Ne vienerius metus užsitęsusios Kupiškio socialinės globos namų statybos – tikras skaudulys šios įstaigos vadovui D. Bardauskui. Be to, kad iki šiol dar neįrengta dalis pastatų, Valstybės kontrolė užginčijo įstaigos pastangas po truputį baigti pradėtus darbus.
Neseniai atlikę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos 2013 metų finansinį (teisėtumo) auditą, specialistai nustatė, jog 2007 m. vykdant Kupiškio socialinės globos namų nebaigto statyti pastato rekonstravimo darbų pirkimą, pažeisti keli tuo metu galiojusio Viešųjų pirkimų įstatymo straipsniai.

Valstybės kontrolės išvadose nurodyta, kad prieš septynerius metus Viešųjų pirkimų komisija patvirtino konkurso sąlygas, kuriose pateiktas didesnis diskriminacinis ir dirbtinai konkurenciją ribojantis reikalavimas. Jo esmė buvo tokia, kad konkurso dalyvio vidutinė metinė bendroji apyvarta per 2004, 2005 ir 2006 metus turėjo būti ne mažesnė kaip 15 mln. litų. Tačiau ši suma buvo didesnė už pirkimo objekto vertę.

Be to, į konkurso sąlygas buvo įtrauktas punktas, kad rangovas privalėjo turėti patirties atliekant statybos darbus socialinės globos įstaigoje už ne mažiau kaip 3 mln. litų. Nors ištyrę darbo sąlygas specialistai nustatė, kad rekonstruojami objektai nėra kažkuo išskirtiniai, ir jiems minėta patirtis nėra būtina.
Tokios kliūtys, auditorių nuomone, galėjo dirbtinai riboti konkurso konkurenciją ir sudaryti sąlygas vienam konkrečiam laimėtojui.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video