2024/04/25

 

Dėl alinančių karščių – daugiau darbo medikams

Šalyje įsivyravus karščiui, daugiau iškvietimų sulaukia greitosios medicinos pagalbos skyriaus darbuotojai.
Autorės nuotrauka

Lietuvoje jau antrą savaitę vyraujantys labai karšti orai vargina šalies gyventojus. Kaitra verčia jau ne pavėsio ieškoti, bet likti namuose ir išvengti karštos saulės spindulių. Dėl karščių padaugėjo darbo medikams, greitosios medicinos pagalbos darbuotojai per parą vidutiniškai gauna daugiau nei dvi dešimtis iškvietimų, yra nemažai sveikatos sutrikimų, kuriuos lemia tvankūs ir labai karšti orai.

Padaugėjo iškvietimų

Pasak Kupiškio greitosios medicinos pagalbos skyriaus vyresniosios slaugytojos Virginijos Inčerauskienės, šalį užpuolusi kaitra žmonių sveikatą išties veikia. „Labai padaugėjo iškvietimų. Praeitą savaitę – liepos 21–27 d. – per parą vidutiniškai medikai pas ligonius vyko 23, 24 kartus, yra buvę net 30 iškvietimų“, – pabrėžė medikė.

Dienos metu iki 20 valandos dirba 3 greitosios medicinos pagalbos medikų brigados, nuo 20 valandos lieka dvi. „Iškvietimai daugiausia prasideda pavakariu, nuo 17 valandos, ir tęsiasi gerokai po vidurnakčio“, – apie kone kas porą valandų registruojamus iškvietimus pas ligonius pasakojo slaugytoja. Daugiau ligonių vežama ir į Respublikinę Panevėžio ligoninę. „Liepos 22 d. buvo rekordinis vežimas į Panevėžį – teko gabenti net 15 pacientų. Birželį, kai nebuvo tokių karštų orų, darbo buvo gerokai mažiau“, – kalbėjo medikė.

Pasak jos, nualinti karščių pacientai dažniausiai skundžiasi sutrikusiu kraujospūdžiu, virškinimo sistemos sutrikimais, iššaukiančiais vėmimą, viduriavimą, yra ir perkaitusių saulėje. „Dažniausiai vykstame pas senyvo amžiaus kupiškėnus, pastebime, kad žmonės tapo vangesni, mieguistesni, tačiau perkaista ir vaikai bei jaunesnio amžiaus pacientai. Šiuo metu nedirba ligoninės Vaikų ligų skyrius, tačiau nepadažnėjo vaikų vežimas į Panevėžį, dažniau tenka skubią pagalbą teikti pacientams, patyrusiems traumas, neurologiniams ligoniams, ligoniams su kraujotakos sutrikimais, per karščius gerokai paūmėjo ir nervų ligos“, – sakė slaugytoja.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video