2024/04/26

 

Vėžių sugauta per puspenkto tūkstančio

Šis plačiažnyplis vėžys iškeliavo atgal į Lėvens tvenkinį.
Autorės nuotrauka

Savaitgalį Kupiškyje jau trečią kartą surengtos respublikinės vėžių gaudymo ir virimo varžybos. Šįsyk jos vyko Bagdonių poilsiavietėje, prie marių. Labai karštą ir saulėtą savaitgalį 11 komandų iš miesto bei rajono – Šimonių, Skapiškio, Lukonių, taip pat svečiai iš Vilniaus ir Kauno varžėsi, kam pavyks sugauti kuo daugiau vėžių. Sužvejotas laimikis – net 4504 vėžiai įrodė, kad mūsų mariose jų – išties daug.

Varžybų pradžia

Liepos 15-ąją Lietuvoje prasidėjus vėžių gaudymo sezonui, Kupiškio rajono turizmo ir verslo informacijos centro iniciatyva visi vėl buvo kviečiami į tradicines respublikines vėžių gaudymo ir virimo varžybas. Tvankią šeštadienio pavakarę jų dalyviai rinkosi Bagdonių poilsiavietėje. Čia jie pirmiausia jaukiai įsikūrė, pasistatė palapines ir skubėjo registruotis ir ruošti įrangą – vėžiams gaudyti reikalingas priemones ir įrankius. Pasak varžybų organizatorių, iš anksto į varžybas buvo registruojamasi gana vangiai. „Kadangi iš pradžių dalyviai registravosi negausiai, nutarėme šiais metais pakeisti varžybų vietą ir jas surengti jaukioje ir nedidelėje Bagdonių poilsiavietėje, tačiau varžybų dieną susirungti gaudydamos vėžius panoro iš viso 11 komandų, praėjusiais ir užpraeitais metais jų buvo po dvylika. Stengėmės informaciją pateikti kuo plačiau, siuntėme ją visų rajonų savivaldybėms, turizmo centrams ir sulaukėme daug vėžiautojų“, – kalbėjo rajono Turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Paulius Pranckūnas. Pernai šiose varžybose buvo sugauta per 3000 vėžių, tuo tarpu prieš porą metų vos daugiau nei 200.

Visos 11 varžybose dalyvavusių komandų šeštadienio vakarą sėdo į savo valtis ir išplaukė gaudyti vėžių.
Autorės nuotrauka

Varžybų atidarymo metu jų dalyviai buvo supažindinti su pagrindinėmis taisyklėmis – susirungti galėjo tik komandos, sudarytos iš ne mažiau kaip 3 žmonių, vėžiams gaudyti varžybų dalyviai galėjo naudoti ne daugiau kaip 15 bučių ir samtelių, dar vadinamų vėžiatinkliais, vėžius gaudyti rankomis buvo draudžiama. Taip pat gaudyti buvo leidžiama ne mažesnius kaip 10 cm vėžius (vėžiai matuojami nuo galvos smaigalio pradžios iki ištiestos uodegos plokštelės galo). Vėliau komandos kviestos demonstruoti savo vėžių gaudymo priemones, kurios organizatorių buvo kruopščiai patikrintos ir, susėdus į valtis, lydimos plojimų komandos išplaukė į marias. Kad laukiantiems krante laikas neprailgtų, buvo surengtas komandų prisistatymas, žaidžiami įvairūs žaidimai, linksmintasi diskotekoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video