2024/03/29

 

Lietuva priimta į euro zoną, nuo 2015 metų sausio 1 dienos šalies valiuta – euras

Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Šiandien Europos Sąjungos bendrųjų reikalų ministrų taryba priėmė galutinį sprendimą dėl Lietuvos dalyvavimo Ekonominėje ir pinigų sąjungoje (EPS) nuo 2015 m. sausio 1 d. Nuo šios datos Lietuva tampa devynioliktąja visaverte euro zonos nare, kurioje naudojama bendroji Europos Sąjungos valiuta – euras.

Kartu patvirtintas neatšaukiamas litų perskaičiavimo į eurus kursas: 3,45280 lito už 1 eurą. Šis santykis yra toks pats, kaip ir šiuo metu galiojantis oficialus lito ir euro santykis, kurį Lietuvos bankas nustatė dar 2002 m. vasario mėn., kai litas buvo susietas su euru.

Šiais sprendimais užbaigta Lietuvos priėmimo į euro zoną procedūra.

Birželio pradžioje Europos Komisija ir Europos Centrinis Bankas paskelbė, kad Lietuva atitinka Mastrichto kriterijus ir yra pasirengusi prisijungti prie euro zonos nuo 2015 m. sausio 1 d. Šiai nuomonei birželio 20 d. pritarė Europos Sąjungos ekonomikos ir finansų ministrų (ECOFIN) taryba. Europos vadovų taryba sprendimą dėl euro įvedimo Lietuvoje nuo 2015 m. sausio 1 d. parėmė birželio pabaigoje, o liepos 16 d. didele balsų dauguma tam pritarė ir Europos Parlamentas.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius: „Euro atėjimą vertiname ne tik kaip ekonominio saugumo garantą, bet ir galimybę siekti savo valstybėje didesnio finansinio stabilumo, toliau tvariai ir harmoningai plėtoti ekonomiką. Tai reiškia naujų darbo vietų kūrimą, gyventojų pajamų augimą, stiprėjantį valstybės konkurencingumą“.

Pasak Lietuvos finansų ministro Rimanto Šadžiaus, Lietuvos narystė euro zonoje – tai dėsningas mūsų valstybės raidos etapas. „Beveik dešimtmetį, nuo pat narystės Europos Sąjungoje pradžios, Lietuva ėjo į šį tikslą, reformuodama ekonomiką, stiprindama finansų sistemą, kartu kurdama patikimos ir drausmingos šalies įvaizdį tarptautiniu mastu. Tuos darbus atsakingai tęsime ir būdami euro zonos nariais, kartu sieksime dalytis savo gerąja patirtimi bei išnaudoti Ekonominės ir pinigų sąjungos teikiamus privalumus“, – sako R.Šadžius.

„Jau po kelių mėnesių įžengdama į euro zoną Lietuva tuo pačiu metu prisijungs ir prie Bankų sąjungos bei bendrojo priežiūros mechanizmo. Tai reiškia ne tik papildomus saugiklius, bet ir papildomas garantijas šalyje veikiantiems bankams, kurie, jei susidurtų su laikinais sunkumais, turėtų galimybę pasinaudoti Europos Centrinio Banko finansiniais ištekliais. Šie veiksniai dar labiau sustiprins šalies finansų sistemą, jos patikimumą, o tai svarbu ir pačioms finansų institucijoms, ir jų klientams“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Pagal Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymą, ne vėliau kaip praėjus 30 kalendorinių dienų po perskaičiavimo kurso nustatymo prekių ir paslaugų kainos jų skelbimo vietose turi būti pradėtos nurodyti litais ir eurais.

Spaudos tarnyba
Vyriausybės kanceliarija

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video