2024/04/24

 

Vilkams prasidėjo darbymetis ganyklose

Dėl vilkų daromos žalos Alvydas Kavoliūnas savo bandą pastaraisiais metais nuo pusantro šimto sumažino perpus.
Autorės nuotrauka

Praėjusių metų spalį Savivaldybės administracijos direktorius pasirašė įsakymą dėl Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo komisijos sudarymo bei darbo reglamento patvirtinimo. Tokia galimybė atsirado sutarus aplinkos bei žemės ūkio ministrams, kad būtina nustatyti tvarką dėl nuostolių atlyginimo nuo žvėrių kenčiantiems kaimo žmonėms, gyvulių laikytojams, pasėlių augintojams.
Pernai nuostolių atlyginimo už vilkų sudraskytus gyvulius jau sulaukė bene du rajono gyventojai. Šiemet, atrodo, komisija irgi turės gražaus darbo, nes jau ir vilkai darbuojasi.
Liepos pradžioje Medžiotojų ir žvejų draugijai buvo pranešta, kad Kandrėnų kaime vilkai papjovė dvi avis. Dar naujesnis faktas gautas iš Šimonių seniūnijos.

Šimonių girios pakraštyje, Pelyšių kaime, ūkininkaujantis avių augintojas Alvydas Kavoliūnas vilkų papjautas keturias avis aptiko liepos 11-ąją.

Pasak A. Kavoliūno, šiemet vilkai labai anksti pradėjo slankioti ganyklose, kai šitaip nutinka, nebus ramybės iki pat rudens. Nebegyvas dvi avis ir du jauniklius ganykloje prie namų A. Kavoliūnas surado anksti rytą. Nebūtų dar greitai ir pastebėjęs, jeigu ne šuniukai, prie upelio kažką pradėję tąsyti. Tada ir pamatė, kad vienas ėriukas nusitemptas iki upelio, tik kojos liko kyšoti. Nerado ir galvos, išėsti ir ištampyti viduriai. Su frontaliniu krautuvu ūkininkas iš vandens beišgraibė tik liekanas.

Apie vilkų išpuolį A. Kavoliūnas pranešė medžiotojams, veterinarijos tarnybai, Savivaldybės Žemės ūkio skyriui. Laikinai vedėjo pareigas einantis Rimantas Bimbiris yra pernai Savivaldybės sudarytos Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo komisijos pirmininkas.

Per kelis dešimtmečius, kai augina avis, A. Kavoliūnas spėjo daug apsaugos priemonių išbandyti. Įsigijo modernią apsauginę tvorą, pats vėliau matė, kaip vilkai įsigudrino ją įsibėgėję peršokti. Vienais metais bene pusantro mėnesio budėjo naktimis ganykloje, sėdėdamas automobilyje: pašaudydavo į orą, gąsdindavo plėšrūnus, degindavo laužą. Vilkai aprimdavo tik trumpam.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video