2024/04/25

 

Artojai rungėsi arimo varžybose

Visi 13 varžybų dalyvių, išsirikiavę per iškilmingą renginio atidarymą.
Autorės nuotrauka

Praėjusį penktadienį Alizavos seniūnijoje, Buožių kaime, Virgilijaus Bernoto ūkyje, po kelerių metų pertraukos surengtos rajoninės artojų varžybos. 13 viso rajono artojų susirinko pasimokyti arimo meno paslapčių ir žinoma, pademonstruoti įgytus sugebėjimus, įtvirtinti turimus įgūdžius, nes ne veltui sakoma, kad kokybiškas arimas – gero derliaus pradžia, o be artojo nebūtų duonos ant mūsų stalo.

Pasisemti patirties

Nors diena po ilgai tvyrojusių karščių buvo itin vėjuota ir gana vėsi, gausiai į atokią Buožių kaime renginiui paruoštą vietą jo dalyviai dundėjo dulkėtu žvyrkeliu, kurį organizatoriams praprašius rajono Savivaldybė pažvyravo ir palygino greideriu. Kad artojai lengviau rastų kelią, prie Bakšėnų ir Salamiesčio kryžkelės puikavosi pastatytas didžiulis šieno ritinys, ant kurio buvo užrašas, kviečiantis į artojų varžybas. Atvykus į lauką, jau iš tolo matėsi, kad žemdirbiškam suėjimui pasiruošta – atmatuoti arimo laukai, atitvertos apsauginės zonos žiūrovams, išrikiuoti traktoriai, plevėsuoja Kupiškio herbas, boluoja teisėjams paruošta palapinė, pažymėta vieta atvykstančių žmonių transportui pastatyti.

Idėja rajone surengti primirštas artojų varžybas kilo Lietuvos ūkininkų sąjungos Kupiškio skyriui, vadovaujamam Zigmanto Aleksandravičiaus. „Sumanymas atgaivinti artojų varžybas kilo vieno ūkininkų sąjungos tarybos posėdžio metu, norėjome sudominti ūkininkus ir pasiekti, kad jiems iš to būtų realios naudos. Mūsų tikslas – kad sąjunga būtų reikalinga, siekiame, kad ūkininkai pamatytų skirtumą tarp tų, kurie priklauso sąjungai, ir tų, kurie jos veikloje nedalyvauja. Ūkininkų mūsų rajone labai mažėja, jei 2009 metais pasėlius deklaravo 2800, tai dabar jų belikę 2000. Per penkerius metus ūkininkaujančių žmonių sumažėjo 800, tai – nemažas skaičius“, – sakė Z. Aleksandravičius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“


——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video