2024/04/20

 

Ūkininkai problemas nuvežė į ministeriją

Žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna (antras iš kairės) ministerijoje susitiko su Kupiškio ūkininkais Virgilijumi Bernotu, Danute Adamoniene, Jonu Pakalniu, Zigmantu Aleksandravičiumi, Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus laikinai einančiu vedėjo pareigas Rimantu Bimbiriu.
LŪS Kupiškio skyriaus archyvo nuotrauka

Praėjusią savaitę grupė Kupiškio rajono ūkininkų, Ūkininkų sąjungos skyriaus, Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vadovai buvo pakviesti į Žemės ūkio ministeriją, kur susitiko su žemės ūkio ministru prof. Vigilijumi Jukna, kitais ministerijos vadovais.
Šis susitikimas buvo įtrauktas į oficialią ministro dienotvarkę, kartu su ministru kupiškėnams svarbias problemas išklausė ir pakviesti kai kurių ministerijos departamentų vadovai. Kuo mūsiškiai nusipelnė tokio valdžios dėmesio?

Apie išskirtinius Kupiškio ūkininkams šiuos metus užsiminta buvo ir birželio 13 dieną Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje vykusio „Žemės vaikų“ konkurso finalo metu, ministras nepraleido pro ausis ūkininkų pastabų ir paskyrė susitikimą.
Ūkininkai iš anksto parengė savo aktualiausių problemų bei pasiūlymų santrauką, ją nusiuntė į ministeriją, taigi iš anksto visiems buvo žinoma pokalbio tematika. Patys ūkininkai, pasiskirstę temas, suformulavo savo pasiūlymus. Pasak Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Kupiškio skyriaus pirmininko Zigmanto Aleksandravičiaus, kupiškėnų komanda nuvyko, paruošusi „namų darbus“.

Apie melioraciją ir saugomą gamtą

Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Rimantas Bimbiris teigia, kad mažinti visiems įsiskaudėjusias melioracijos bėdas nebūtų sunku, tik reikia nuoseklumo ir valios.

Vyriausybė skatina ūkininkus imtis drenažo sistemų remonto, skelbia melioracijos griovių tvarkymo programas, pažada tam lėšų, bet iškilus minimaliems trukdžiams, nesusikalbėjus įvairioms tarnyboms, bėdą palieka ant ūkininkų galvos. Štai Vyriausybės patvirtintos specialios žemės ir miškų naudojimo sąlygos reikalauja prižiūrėti griovius ir neleisti juose augti medžiams bei krūmams. Bet daugelis melioracijos griovių įvardijami upeliais, turi tokį statusą ir ten reikia saugoti želdinius, apsaugines juostas, riboti žemės ūkio veiklą. Kaip elgtis ūkininkui, kuris, gavęs programos lėšas, privalo griovį sutvarkyti, bet negali pažeisti teisinių aktų, kurie saugo gamtą?

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video