2024/04/26

 

Dviratininkai privalės šviesti ir dieną

Anelė Garškova visada dėvi ryškios spalvos liemenę.
Autoriaus nuotrauka

Nuo liepos 1 dienos dviratininkai, kurie važiuoja važiuojamąja kelio dalimi, privalo net ir šviesiu paros metu įjungti dviračio žibintus (priekyje – baltos spalvos, gale – raudonos) arba dėvėti ryškios spalvos liemenę. Tamsiu paros metu arba esant blogam matomumui nuo šiol privaloma įjungti žibintus ir vilkėti ryškiaspalvę liemenę.

Suprantama klaidingai

Anot Kupiškio rajono policijos komisariato vyresniosios patrulės Žavintos Gudėnaitės, nauji reikalavimai dviratininkams įvesti todėl, kad būtų jiems patiems saugu. „Ir dienos metu dėvintis šviesą atspindinčią liemenę dviratininkas labiau pastebimas, – teigė specialistė. – Ypač vasarą gatvėse dviratininkų galima pamatyti vis daugiau, tačiau dažnas vairuotojas jo tiesiog nepastebi. Po liepos 1 d. įsigaliojusių naujų reikalavimų daugelis dviratininkų ir dienos metu turi važiuoti su ryškiomis liemenėmis.“

Važiuojant šaligatviais arba pažymėtais dviračių takais šviesiu paros metu įjungti dviračio žibintus arba dėvėti liemenę neprivaloma. Be to, važiuojant keliu dviratininkams, vyresniems kaip 18 metų, rekomenduojama užsidėti šalmą (nepilnamečiams – privaloma). Keliais gali važiuoti dviratininkai ne jaunesni kaip 12 metų, jeigu jie yra išklausę saugaus eismo kursą ir turi tai patvirtinantį pažymėjimą. Prižiūrint suaugusiems, keliu gali važiuoti dviratininkai nuo 8 metų.

Lietuvos policija jau liepos 1 d. internete išplatino pranešimą, esą, šios naujos taisyklės klaidingai interpretuojamos. Pranešime akcentuojama, kad reikalavimas važiuoti su įjungtais žibintais arba dėvėti liemenę būtinas tik važiuojant važiuojamąja kelio dalimi. Dieną važiuojant dviračių takais, šaligatviais, kelkraščiais nei vilkėti šviesą atspindinčios liemenės, nei įjungti dviračio žibintų nereikia. Policija atkreipia dėmesį, kad šviesą atspindėti gali ne tik geltonos, oranžinės ar raudonos spalvos liemenė, bet taip pat ir kiti tokių spalvų rūbai su kitiems eismo dalyviams aiškiai matomais šviesą atspindinčiais elementais.

Daugiau: Darbo rūbai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video