2024/03/28

 

Šalia Vytauto gatvės apsigyveno vapsvos

Jau parengus šią informaciją spaudai, ant ąžuolo buvo priklijuotas lapelis su užrašu „Atsargiai – bitės“.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Iš Vytauto g. pasukus keliuku Kupiškio šilumos tinklų link, netoli mokyklos „Varpelis“, ausis pagauna vapsvų zirzimą. Pasirodo, vieno iš čia augančių ąžuolų drevėje yra įsikūrusios vapsvos. Jų buveinę iškart net sunku pastebėti, nes drevė ne kažkur aukštai, o sulig mažo vaiko ūgiu.
Ne vienam praeiviui kilo mintis, ar nereikėtų kaip nors šios vietos pažymėti, kad ir vaikai, ir suaugusieji galėtų pasisaugoti vapsvų įgėlimo.

Gražu, bet pasisaugoti reikia

Šeimos gydytoja Vida Pranckūnienė, paprašyta pakomentuoti šią situaciją, sutiko su tuo, kad šią vietą reikėtų pažymėti, kad praeiviai atkreiptų dėmesį ir pasisaugotų vapsvų. Kita vertus, gražu, kai vabzdžiai dūzgia, neša medų. Jiems irgi reikia vietos egzistuoti.
Gydytoja pasidalijo patarimais, kaip reikėtų elgtis įgėlus vabzdžiams, kokios gali būti įgėlimo pasekmės.

„Kiekvienas žmogus, tiek vaikas, tiek suaugęs, skirtingai reaguoja į vabzdžių įkandimus. Vienam gali nieko baisaus neatsitikti įgėlus ir keliolikai vapsvų ar bičių, o kitam – užtenka ir vieno įgėlimo, kad prasidėtų alerginė reakcija, tinimas. Tėvai turėtų žinoti, ar jų vaikai yra linkę į alerginę reakciją po bet kokio vabzdžio įkandimo, ir būti apsirūpinę pirmosios pagalbos priemonėmis. Visiems pravartu žinoti, kad sugėlus vabzdžiams, pirmiausia reikėtų išgerti antihistamininių vaistų (Tavegyl, Fenkarol ir kt.). Astma, alergine sloga sergantiems tokiais atvejais rekomenduojami kiti preparatai (Claritin, Lomilan, Zyrtec ir kt.). Tačiau ir išgėrus vaistų rekomenduojama skubiai vykti į polikliniką ar ligoninę. Ypač pavojingi įgėlimai į kaklą, gerklę, nosį, nes tinstant audiniams užspaudžiami kvėpavimo takai ir žmogus gali mirti. Pernai teko teikti pagalbą 11 metų berniukui, kuriam į galvą įgėlė 14 bičių. Laimė, vaikui dėl to neišsivystė stiprios alerginės reakcijos, bet apie 4–5 paras jis pragulėjo ligoninėje. jam daryta lašelinė. Stebėti tokį pacientą bent keletą dienų būtina, nes kartais tik po 2 parų organizmas gali reaguoti į vabzdžių įgėlimus.

Jei vabzdžio įkandimas nesukelia alerginės reakcijos, tai vis tiek, ypač mažam vaikui, reikėtų sugirdyti vaistų nuo alergijos, o įgeltą vietą patepti kokiu nors raminamąjį efektą turinčiu tepaliuku“, – dalijosi gydytojos patirtimi V. Pranckūnienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video