2024/04/27

 

Budrionių miške virto eglės, Kupiškio centre dūzgė pjūklai

Kombinuoto pjaustymo rungtis, kas tiksliau ir greičiau supjaustys ant ožio uždėtus rąstus.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Išgirdę, kad centrinėje miesto aikštėje vyks XIII atvirasis Lietuvos medkirčių čempionatas „Medkirtys 2014“, kai kurie miestelėnai ironizavo, kad gal ir arimo varžybas galima būtų čia surengti. Tokių varžybų nemačiusiems žmonėms atrodė, kad aikštė po čempionato bus nusiaubta ir šiukšlina.
Tačiau varžybos, kaip ir planuota, surengtos praėjusį šeštadienį, liepos 5-ąją, ir smalsuolių pasižiūrėti pirmą kartą besirungiančių medkirčių atėjo nemažai, o joms pasibaigus miesto centras atrodė ne prasčiau nei buvo.

Pirmoji užduotis

Iš vakaro į Kupiškį atvykę 23 medkirčiai, varžybų dalyviai, iš Lietuvos (Anykščių, Kupiškio, Ukmergės, Prienų, Kauno, Panevėžio, Vilkaviškio rajonų bei Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos), Estijos (7 atstovai) ir Latvijos (3 atstovai), šeštadienį rinkosi Subačiaus girininkijoje, Budrionių miške. Čia vyko medžio pjovimo varžybos. Buvo pjaunama natūraliai auganti vidutinio storio eglė. Medkirtys, laikydamasis nustatytų medžio kirtimo parametrų, per 3 min. turėjo kuo tiksliau nuversti medį jo pasirinkta kryptimi.

Geriausiai ši rungtis sekėsi kolegijos studentui Andriui Mockui, kuris surinko 650 taškų. Vienintelis Kupiškio r. atstovas, daugkartinis Lietuvos čempionas, prieš dvejus metus pasaulio medkirčių čempionate susumavus visų rungčių rezultatus užėmęs 6-ąją vietą, Alizavos girininkijos girininko pavaduotojas Romas Balčiūnas atlikdamas šią rungtį buvo 16-as (516 taškų).

„Širdis kulnuose, jaučiu įtampą, nežinia, kaip pasiseks. Namie norisi gerai pasirodyti“, – taip savijautą prieš šias varžybas apibūdino pašnekintas Kupiškio rajono atstovas. Pasak jo, kiekvienos tokios varžybos yra pasirengimas kas dveji metai vykstančiam pasaulio čempionatui. Medkirčiai šiandien atliks 5 užduotis, atitinkančias pasaulio medkirčių čempionatų taisykles ir standartus.
„Norint dalyvauti tokiose varžybose, reikia nuolat treniruotis. Padirbėti su pjūklu miklinant įgūdžius man nesunku. Tai yra mano laisvalaikio pomėgis“, – pabrėžė R. Balčiūnas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video