2024/03/29

 

Potencialios Visgiūnų žuvys Latvijoje

„Mottros“ uždaruose baseinuose vandens temperatūra nevienoda, pritaikyta skirtingoms žuvų rūšims, vanduo nuolat cirkuliuoja ir valomas, taikant pažangiausias technologijas. Gal išsipildys ir kupiškėnų svajonė Visgiūnuose užsiimti tokia pat pramonine žuvininkyste.
Banguolės Aleknienės nuotrauka

Birželio 27 d. Latvijoje, netoli Rygos, Kekavos savivaldybės Katlakalns miestelyje, atidarytas naujas firmos „Mottra“, kuri užsiima žuvų auginimu uždarosiose apytakinėse akvakultūros sistemose, gamybinis cechas.
Atidarymo dalyviai supažindinti su įmonės veikla, naujausiomis šios gamybos technologijomis, žuvų auginimo tokiomis sąlygomis perspektyvomis kaimyninėse šalyse ir pasaulyje.
Šioje ceremonijoje dalyvavęs Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis, Urbanistikos ir ekologijos skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas bei žiniasklaidos atstovai įsitikino, kad „Mottra“ įmonėje tikrai gausu žuvies ir kad panašią įmonę įkurti Kupiškio rajone – ne iš piršto laužta perspektyva.

Naujajame ceche

Naujojo cecho atidarymo juostelę perkirpo įmonės „Mottra“ vadovas Sergejs Tračuks ir Latvijos žemės ūkio ministras Janis Dūklavs.
Tarp svečių buvo ir Lenkijos bei Slovakijos ambasadoriai Latvijoje, Latvijos mokslininkų žuvivaisos srities kolegos iš Didžiosios Britanijos bei kitų šalių.

Vėliau visi svečiai apžiūrėjo naujuosius įmonės cechus. Pirmajame aukšte yra uždari betoniniai baseinai, kuriuose veisiamos ir auginamos gėlavandenės žuvys (upėtakiai, šamai, eršketai ir kt.). Vanduo baseinams imamas iš švarių giluminių, 180 m gylio, gėlo vandens artezinių šulinių, nuolat yra valomas, taikant pažangiausias technologijas. Taip pat šie baseinai kasdien papildomi nedideliu naujo vandens kiekiu.
Antrajame įmonės aukšte įkurti žuvies perdirbimo cechai. Ten sumontuotos šiuolaikiškos rūkyklos, produkcijos išdorojimo, konservų linijos.

Trečiasis aukštas, kuriame turėtų būti daržovėms, uogoms ir kitokiems augalams auginti skirtas šiltnamis su skaidriu stogu, saulės kolektoriais, dar neįrengtas.
Plėtoti augalininkystę tokioje įmonėje labai perspektyvu. Vanduo, kuriame auginamos žuvys, gali puikiausiai tikti ir augalams. Toks žuvų ir augalų kultūros auginimas integruotose sistemose vadinamas akvaponika. Augalai čia yra kaip biologinis filtras, valo vandenį nuo žuvims kenksmingo azoto pertekliaus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video