2024/04/25

 

Referendumas dėl žemės pardavimo neįvyko

Senamiesčio
apylinkėje pasitiko nemažas būrys atėjusiųjų pareikšti savo nuomonės
referendume.

Unės Juodytės nuotrauka

Sekmadienį Lietuvoje vyko referendumas, kurio metu gyventojai buvo kviečiami pasakyti, ar sutinka, kad dirbamą žemę būtų draudžiama parduoti užsieniečiams bei juridiniams asmenims. Kitas tam pačiam referendumui teiktas klausimas – dėl parašų skaičiaus, reikalingo referendumui inicijuoti, sumažinimo nuo 300 tūkstančių iki 100 tūkstančių piliečių parašų. Iš viso referendume savo nuomonę galėjo pareikšti 2 mln. 538 tūkst. 431 rinkėjas. Kad referendumas įvyktų, jame dalyvauti turi 50 proc. rinkėjų, tačiau šįsyk jis pasižymėjo rekordiškai mažu aktyvumu – savo valią pareiškė vos 14,97 proc. rinkėjų.

Balsuota dėl Konstitucijos trijų straipsnių pakeitimo

Šis referendumas – privalomasis, jam teiktos net trys Konstitucijos pataisos. Pagrindinė jų nustato, kad „žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos Respublikos piliečiams ir valstybei“. Jeigu tokia Konstitucijos pataisa būtų priimta, žemė Lietuvoje negalėtų priklausyti užsienio valstybių fiziniams ir juridiniams, taip pat ir Lietuvos juridiniams asmenims. Referendumą šiuo klausimu inicijavo grupė politinių ir visuomenės veikėjų, kurie per tris 2013 metų vasaros ir rudens mėnesius sugebėjo surinkti kiek daugiau kaip 300 tūkstančių piliečių, remiančių šią idėją, parašų. Referendumui organizuoti iš valstybės biudžeto buvo skirta daugiau kaip 12 mln. litų.
Už pataisas, kad būtų uždrausta parduoti žemę užsieniečiams ir sumažinti reikalavimai referendumams skelbti, balsavo 70,78 proc., prieš – 26,39 proc. referendume dalyvavusių rinkėjų.

Birželio 25 ir 26 dienomis vykęs išankstinis balsavimas referendume dėl žemės irgi vyko labai vangiai. Iš anksto balsavo 3,17 proc. visų rinkėjų – dvigubai mažiau nei per prezidento ir europarlamentarų rinkimus. Kupiškėnų aktyvumas buvo 4,63 proc. Sekmadienį nuo 7 valandos ryto prasidėjęs balsavimas vyko iki 20 valandos.

Nuo ryto – itin mažas aktyvumas

Iš ryto apsilankius Paketurių rinkimų apylinkėje, įsikūrusioje Kupiškio viešojoje bibliotekoje, nesimatė nė vieno rinkėjo. Pasak šios apylinkės komisijos pirmininko Kazio Pakšio, žmonių aktyvumas labai prastas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video