2024/03/29

 

Dobermanų augintojas įsitikinęs, kad tik šeimininkas formuoja šuns charakterį

Andrius Taura su savo dobermanėmis ne kartą pasirodė ir per Kupiškyje vykstančius renginius.
Ingridos Nagrockienės nuotrauka

Jei nori nuskriausti šunį – palik jį vieną be priežiūros. Tuo įsitikinęs 32 metų biržietis Andrius Taura, prieš penkerius metus pradėjęs auginti ir dresuoti dobermanus. Šiuo metu jis turi tris čempiones, kurios laimėtojomis tampa ne tik Lietuvos, bet ir visų Baltijos valstybių varžybose. Viena Andriaus dresuojamų kalyčių pateko į geriausių pasaulio dobermanų dešimtuką.

Trys gražuolės

Visas tris A. Tauros dobermanų kalytes ne kartą galėjo matyti ir kupiškėnai. Biržietis kartu su savo drauge Jūrate, dirbančia Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje, šiuos šunis rodė keliuose renginiuose: demonstravo jų paklusnumą, charakterį ir nuostabų grožį.
Andrius ir Jūratė – kūno kultūros mokytojai, vaikų dar neturi. Todėl daug laiko leidžia su savo keturkojais Biržų rajone, nuosavoje sodyboje. Čia šunims įrengta dresavimo aikštelė, o poilsiui skirta laisvė.

„Mūsų šunys gali vaikščioti be antsnukio ir pavadėlio. Jie visiškai paklusnūs ir tai įrodo gauti dresavimo pažymėjimai. Jei kas ir supykdytų, jos tikrai pačios nepultų – nebent sėdėtų ir lotų“, – sakė Andrius.
Vyriausia jo dobermanė – penkiametė Luna (kilmės dokumentuose vardas – Laridana Tikrai Nauja). Ji yra visų Baltijos valstybių čempionė, o prieš dvejus metus įtraukta į geriausių pasaulio dobermanų dešimtuką.

Luna yra išlaikiusi tris dresavimo egzaminų lygius: bendrą dresūrą (BH), veislės testą su teisėju (ZTP) ir paklusnumo, priešininko sulaikymo bei pėdsekystės egzaminą (IPO 1).
„Šunį dresuoti galima nuo 4 mėnesių. Aš savuosius mokyti pradėjau anksčiau. Apskritai šuniui reikia daug dėmesio, jei nori turėti čempioną. O kai turi tris, tai reikia labai daug dėmesio“, – šypsojosi pašnekovas.

Dresūros lygiai

Kartu su vyresnėle jau mokosi ir kitos Andriaus dobermanės. Dvejų metų Maja (Omayada Tikrai Nauja) pripažinta Lietuvos ir Latvijos čempione. Metinė Suni (Summitate beauty Tikrai Nauja) taip pat sėkmingai dalyvauja parodose, tačiau dar neturi ir ZTP dresūros pažymėjimo, mat reikia sulaukti 18 mėn. amžiaus.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video