2024/04/27

 

Bičių tvoros nesustabdys

Pagal naują tvarką matomoje vietoje turėtų būti užrašas, skelbiantis apie netoliese stovintį bityną.
Banguolės Aleknienėas nuotrauka

Lietuviai nuo seno myli bites ir nori jas laikyti ir sodo bendrijose, tačiau ne vienas nuogąstauja, ar jie nepažeidžia įstatymų. Žemės ūkio ministerija atkreipia dėmesį, kad laikyti bites sodo bendrijose nedraudžiama, tačiau numatoma ir nemažai apribojimų, kad bitės nekeltų pavojaus aplinkiniams žmonėms.

Būtinas bityno pasas

Anot Kupiškio bitininkų draugijos valdybos nario Petro Marinsko, bitininkams reikalavimai kasmet griežtinami. „Reikalavimai bitininkams griežtėja jau kokie 3 metai. Ypač tiems bitininkams, kurie gauna kompensacijas už vaistus, cukrų, – teigė bitininkų draugijos valdybos narys. – Tokie bitynai turi būti registruojami veterinarijos tarnyboje, prie bityno turi būti informacinė lentelė, kur nurodomas bityno paso numeris bei bitininko kontaktinis telefono numeris.“

Gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos apraše nurodoma, kad kiekvienas bitynas turi turėti bityno pasą ir ne vėliau kaip per 30 dienų nuo jo išdavimo bičių laikytojas turi suženklinti ir sunumeruoti visus bityno avilius.
P. Marinskas sakė, kad bitininkai privalo bites laikyti tam tikru atstumu nuo poilsio zonų, kelių, namų valdų, statinių, kuriuose laikomi gyvuliai. „Pagal nustatytus reikalavimus bitininkai, laikantys bites arti pastatų, soduose, turi turėti besiribojančių ūkio savininkų rašytinius sutikimus. O kad pagal dabartinę tvarką atstumų ribojimai netaikomi, kai teritorija, kurioje laikomos bitės, yra aptverta 2 metrų aukščio tvora arba apsodinta gyvatvore, nesuprantama. Juk bitės nektarą renka trijų kilometrų ir didesniu spinduliu“, – kalbėjo P. Marinskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video