2024/03/28

 

Mokytojai ruošiasi streikuoti

Kupiškio rajono mokytojai taip pat dalyvaus organizuojamame visos Lietuvos pedagogų mitinge.

Neringos Butkevičiūtės asociatyvi nuotrauka

Pedagogų profesinės sąjungos išplatino pranešimą, kviečiantį pedagogus mitinguoti. Švietimo profesinės sąjungos nepritaria vykdomai švietimo politikai ir birželio 18 d. 12 val. organizuoja visos Lietuvos pedagogų mitingą.

Švietimo bendruomenė reikalaus palaipsniui didinti švietimo finansavimą, kad iki 2020 metų būtų pasiektas Europos Sąjungos Komisijos rekomenduojamas švietimo finansavimo lygis – ne mažiau 6 proc. nuo bendro vidaus produkto (BVP), užtikrinti tokį valstybinių ir savivaldybių mokyklų finansavimą, kad jose būtų vykdomi ugdymo planai. Pedagogų reikalavimuose taip pat numatyta kartu su profesinėmis sąjungomis parengti ilgalaikę pedagogų atlyginimų didinimo programą, kuri pradėtų veikti nuo 2015 m. sausio 1 d.
Siekiant užtikrinti pedagogo statusą visuomenėje bei mokytojo profesijos prestižą bus stengiamasi garantuoti saugias sąlygas švietimo įstaigose, taikant atitinkamas prevencines priemones ir priimant adekvačius teisės aktus.

Mokytojai yra pliekiami

Anot Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Kupiškio rajono susivienijimo pirmininkės Reginos Bartienės, mokytojai į mitingą vyks: „Kupiškio rajono mokytojų profsąjungą sudaro apie 120 mokytojų, tai yra apie trisdešimt procentų. Į mitingą iš rajono važiuos 20 žmonių. Rajono švietimo tikslai atitinka šalies pedagogų keliamus reikalavimus – didinti mokyklų finansavimą ir mokytojų atlyginimus, kurie jau 6–7 metai yra tokie patys. Mokytojai taip pat nori gyventi normaliai. Šiuo metu finansavimas yra labai blogas. Kriziniu laikotarpiu ilgalaikė mokytojų atlyginimų didinimo programa buvo sustabdyta, bet nenutraukta. Jei dar bus padidintas minimalus darbo užmokestis, tai mokytojo atlyginimas susilygins su nekvalifikuoto darbuotojo atlyginimu. Politikai, teisėjai, aukščiausi valstybės pareigūnai atlyginimus pasididino, o mus pamiršo. Mokytojai yra iš visų pusių pliekiami: kad jų atlyginimai dideli, nieko nedirba, turi daug atostogų. Dabar mokyklos reikmėms nieko negalima nupirkti – nėra pinigų.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video