2024/04/19

 

Už deklaracijų neteikimą kupiškėnas sulaukė baudžiamosios atsakomybės

Valio Staburo nuotrauka

Mokesčių inspekcija nuolat geranoriškai primena individualią veiklą vykdantiems gyventojams apie prievolę teikti pajamų deklaracijas, tačiau piktybiškiems mokėtojams įstatymai leidžia taikyti ne tik administracinę, bet ir baudžiamąją atsakomybę.

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Panevėžio AVMI) informuoja, kad Kupiškio rajono apylinkės teismas Alizavos seniūnijos gyventoją D. V. pripažino kaltu pasikėsinus į finansų sistemą ir baudžiamuoju įsakymu paskyrė 780 litų baudą už tai, kad šis asmuo piktybiškai nereagavo į VMI priminimus ir ketverius metus neteikė, nors privalėjo, pajamų deklaracijų.

Kasmet teikti pajamų deklaracijas D. V. privalėjo, nes vykdė individualią veiklą pagal pažymą. Panevėžio AVMI Kupiškio poskyrio specialistai nustatę, jog gavęs beveik 61 tūkst. litų pajamų gyventojas jų nedeklaravo ir deklaracijų neteikė už 2009–2012 metų laikotarpį, siuntė jam priminimus, vėliau buvo duotas ir Mokesčių administratoriaus nurodymas, tačiau D. V. į tai neatsižvelgė.

Teismas konstatavo, kad D. V., išsiėmęs individualios veiklos pažymą, suteikiančią teisę vykdyti medienos ir jos gaminių gamybą bei kitą aptarnavimo veiklą, pažeidė Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo reikalavimus, nurodančius, jog gyventojas, įregistravęs individualią veiklą, pasibaigus mokestiniam laikotarpiui, iki kalendorinių metų, einančių po to mokestinio laikotarpio, gegužės 1 dienos privalo pateikti mokesčių administratoriui metinę pajamų mokesčio deklaraciją už praėjusį mokestinį laikotarpį ir joje deklaruoti visas praėjusio mokestinio laikotarpio pajamas ir už jas apskaičiuotą pajamų mokestį.

„Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet, daugiausia tarp privalančiųjų deklaruoti, bet to nepadariusių, buvo tų, kurie vykdė individualią veiklą pagal pažymą arba su verslo liudijimu. Nesvarbu, ar iš vykdytos veiklos gyventojas gavo pajamų, ar ne, ar veiklą vykdė visus metus, ar vos kelias dienas, kasmet iki gegužės 1-osios jis privalo pateikti praėjusių metų pajamų deklaraciją. Mokesčių inspekcija nuolat primena apie šią prievolę gyventojams, nes nesiekia kuo daugiau jų nubausti, tačiau jei į priminimus geranoriškai nereaguojama, tuomet galima sulaukti ne tik administracinės, bet ir baudžiamosios atsakomybės, kaip kad šiuo atveju“, – teigia Panevėžio AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorius Darius Kučinskas.

Taip pat Panevėžio AVMI atkreipia dėmesį, kad gyventojai, kurie yra įregistravę individualią veiklą, tačiau realiai jos nevykdo – išsiregistruotų iš Mokesčių mokėtojų registro. Patogiausia tai padaryti prisijungus prie Mano VMI. Priešingu atveju, net ir nevykdant jokios veiklos bei negaunant pajamų, gyventojas privalės teikti pajamų deklaracijas, o jų nepateikus gresia administracinė atsakomybė ir bauda.

Panevėžio AVMI primena, kad kilus bet kokiems klausimams apie individualios veiklos įregistravimą, išregistravimą, deklaracijų teikimo tvarką ir pan., galima teirautis VMI Mokesčių informacijos centro telefonu 1882, užpildžius elektroninę anketą VMI svetainėje, taip pat užėjus į apskrities mokesčių inspekciją bei jos teritorinius padalinius. Telefonu gautos konsultacijos yra lygiavertės rašytinėms.

Panevėžio AVMI inf.

——-
Autorius:

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video