2024/05/06

 

Gamtos dovanos Dalios šeimai padeda sveikai gyventi

Dalia Zubrickienė savęs žolininke nelaiko, tačiau apie vaistinius augalus ir jų naudą išmano nemažai.
Autorės nuotrauka

„Mes nieko, kas auga darže, nepurškiame chemikalais, visas piktžoles suvalgome“, – šypsodamasi sakė kupiškėnė Dalia Zubrickienė, jau seniai savo šeimos valgius skaninanti įvairiomis vaistažolėmis. Juk būtent gamta mums teikia ypatingas dovanas – gausybę augalų, kvapiųjų žolelių, žiedų, tereikia netingėti jų užsiauginti ar prisirinkti.

Sportas – kasdien

Miesto pakraštyje, jaukioje, sodais pražydusios Stoties gatvės sodyboje, Dalia ir Rimantas Zubrickai gyvena jau dvidešimt metų. „Aš kupiškėnė, o vyras – panevėžietis, kurį laiką gyvenome jo mieste, tačiau kartą Rimui pasakiau – vis vien žvejoti važinėji į Kupiškį, keliamės ten“, – istoriją, kaip grįžo į savo vaikystės namus, prisiminė D. Zubrickienė. Šią, du sūnus – Simą ir Valdą užauginusią porą, dažniau sutiksi minančią dviračius nei riedančią automobiliu. „Dažnai su vyru išlėkę pasivažinėti dviračiais juokiamės, kad mes vieni gatvėje su šia transporto priemone. Per atostogas Kupiškio marias visada apvažiuojame, pirmiausia – viena puse, paskui – kita. Tradiciškai ir baidarėmis apiplaukiame, o žiemą į Latvijos Baldonės slidinėjimo kurortą paslidinėti skubame ne tik mudu, bet ir kartu su šaunia kompanija – mūsų draugiškos gatvės kaimynais. Slidžių sportas mūsų gyvenime atsirado vaikų dėka, nuveždavome juos ant kalno paslidinėti, nejaugi tik stovėsi ir žiūrėsi, tai ir patys pradėjome sportuoti. Ir pačiūžomis mėgstame marių ledą paraižyti“, – kalbėjo Dalia.

Stebiu šios gyvenimo džiaugsmu trykštančios moters veidą ir pagalvoju, kad turbūt ir gerokai jaunesni ne visada tiek energijos ir entuziazmo sveikai gyventi turi.

Viskas atėjo bėgant metams

Gera mityba – viena sveiko gyvenimo sudedamųjų dalių. „Turbūt jau apie dešimtmetį domiuosi gydomosiomis augalų savybėmis, tai darau sau, viskas ateina bėgant metams, vaikai jau užauginti. Žinoma, ir kai jie buvo maži, visada stengdavausi susirgus pirmiausia griebtis ne vaistų, bet gydyti čiobrelių, šalpusnių, liepų žiedų arbatomis“, – sako D. Zubrickienė ir iš namų bibliotekos traukia knygas apie vaistinius augalus. Pasak moters, pirmiausia knygyne jos dėmesį patraukia tokia literatūra. Ypač ji mėgsta remtis garsios austrų žolininkės Marijos Treben, savo gyvenimą pašventusios gydymui vaistingaisiais augalais, sukaupta patirtimi.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Unė JUODYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video