2024/05/06

 

Užsimota sutvarkyti visas panaudotas padangas

Kol kas senų padangų surinkimo problema visoje šalyje tebelieka aktuali.
Simono Dariaus nuotrauka

Lietuvoje panaudotų padangų surinkimu ir jų utilizavimu rūpinamasi jau ne vieneri metai. Rodos, užtenka ir teisinės bazės, kad šis procesas vyktų sklandžiai. Jį reglamentuoja Atliekų tvarkymo įstatymas, Atliekų tvarkymo taisyklės, jau nuo 2007 m. aplinkos ministro įsakymas, kuriuo automobilių remonto dirbtuvės yra įpareigotos priimti padangų remonto ir demontavimo metu likusias netinkamas naudoti padangas, bei kiti teisės aktai.
Visgi pasiekti, kad iš pamiškių ir bendrųjų konteinerių aikštelių visiškai išnyktų nebereikalingų padangų krūvelės, nesiseka, nors pastangų keisti šią situaciją iš esmės yra.

Netenkina finansavimas

Gyventojai panaudotas padangas gali pristatyti į savivaldybių įrengtas stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles. Palikti transporto priemonių techninę priežiūrą ir remontą atliekančioje įmonėje (autoservise) keisdami jas naujomis. Taip pat panaudotų padangų ir kitų didelių gabaritų atliekų surinkimo iš gyventojų akcijas periodiškai rengia ir savivaldybės, jų metu apvažiuojami tų atliekų turėtojai ir išvežamos atliekos.

Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centro eksploatavimo inžinierius Gintautas Ulys sakė, kad Panevėžio regione yra 8 aikštelės, kur gyventojai per metus gali nemokamai atiduoti iki 5 panaudotų padangų. Jei šeima turi kelis automobilius, tai kitas šeimos narys taip pat gali atiduoti nemokamai tiek pat senų padangų.

Paklaustas, kiek į tokias stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles panaudotų padangų atvežama iš autoservisų, pašnekovas sakė, kad tokios statistikos jų įmonė netvarko. „Stambesnės automobilių remonto dirbtuvės yra sudariusios sutartis su panaudotų padangų surinkėjais tiesiogiai, smulkesni jų kolegos, dirbantys pavieniui, kažkiek jų atveža ir į stambiagabaričių atliekų aikšteles. Būna, kad garažuose ar panašiose patalpėlėse teikiantys automobilių remonto paslaugas verslininkai visai nepriima iš savo klientų panaudotų padangų, motyvuodami tuo, jog neturi vietos joms sandėliuoti. Tuomet atsikratyti tomis padangomis būna jau kliento galvosūkis. Iki idealios tvarkos šioje srityje dar reikia pasistengti“, – teigė G. Ulys.

Pasidomėjus, ar Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras, kaip jų kolegos šiauliškiai, nėra sudarę atskiros sutarties su ūkininkais dėl naudotų padangų priėmimo, pašnekovas atsakė, kad stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse panaudotos padangos priimamos tik iš fizinių asmenų. Ūkininkai yra juridiniai asmenys. Jie tiesiogiai su surinkėjais sudaro sutartis dėl tokių atliekų išvežimo. Aplinkos ministerijoje yra atliekų tvarkytojų, kurie gali teikti tokias paslaugas, registras.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video