2024/05/05

 

Miškuose – gaisro pavojus

Jurgitos Žiukaitės asociatyvi nuotrauka

Sausas, be lietaus pavasaris kelia rūpesčių miškininkams. Jau kuris laikas beveik visuose Lietuvos miškuose vyrauja pačios aukščiausios klasės gaisringumas.

Šiuo metu tik vietomis Kretingos bei Kuršių nerijos urėdijose vyrauja trečios klasės miškų gaisringumas. Tuo tarpu visos likusios Lietuvos miškuose tvyro ketvirtosios (aukščiausios) klasės gaisringumas. Tai reiškia, kad dėl kritulių stokos žaliuosiuose plotuose labai sausa, todėl miškininkai privalo imtis atsargumo priemonių.

Kupiškio miškų urėdijos vadovas Dainius Stonkus „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad jo darbuotojai dabar budi ir miškuose, ir stebėjimo bokšteliuose. Jei prireiks, dėl sausros gali tekti imtis ir griežtesnių priemonių – apribojimų lankytis rajono miškuose.
Pasak pašnekovo, tai jau būtų kraštutinis būdas apsaugoti gamtą. Mūsų miškai pakankamai drėgni ir itin baimintis nereikėtų.
Gaisrų rajono miškuose, urėdo žiniomis, nebuvo paskutinius kelerius metus. Ir šiais metais tokių įvykių dar nepasitaikė.

Tačiau gyventojai miške visgi įspėjami elgtis atsargiai su ugnimi. Mat už tai gali tekti atsakyti pagal įstatymus.
Fizinių asmenų lankymosi miške reikalavimus nustato Lankymosi miške taisyklės. Taip pat privalu laikytis ir Miško priešgaisrinės apsaugos taisyklių. Nesilaikant jų, asmenų laukia administracinė atsakomybė.
Lankymosi miške taisyklių pažeidimas – užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo penkiasdešimties iki dviejų šimtų litų ir baudą pareigūnams – nuo vieno šimto penkiasdešimties iki keturių šimtų litų.

Transporto priemonių statymas miške arba važiavimas transporto priemonėmis miškais ten, kur tai daryti draudžiama, – užtraukia baudą piliečiams nuo penkiasdešimties iki dviejų šimtų litų.
Priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas – užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo vieno šimto iki dviejų šimtų litų ir baudą pareigūnams – nuo trijų šimtų iki šešių šimtų litų.

Miško naikinimas arba žalojimas jį padegant arba nerūpestingai elgiantis su ugnimi, taip pat kitoks priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas, sukėlęs miško gaisrą arba jo išplitimą, – užtraukia baudą piliečiams nuo dviejų tūkstančių iki keturių tūkstančių litų ir pareigūnams – nuo keturių tūkstančių iki aštuonių tūkstančių litų.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video