2024/04/25

 

Mažųjų ligoninių gyvastis ministro rankose

Pastaruoju metu Kupiškio gydymo įstaigos visapusiškai gali funkcionuoti tik specialistų, atvykstančių čia konsultuoti ligonių keletą kartų per savaitę ar per mėnesį, dėka. Kažin, kaip bus, jei po sveikatos apsaugos ministro gydytojų etatų peržiūros nebeliks galimybės pasitelkti specialistų, kurių stinga, iš kitų gydymo įstaigų.
Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Gydytojams, kurie sugeba dirbti trijose ir daugiau įstaigų, nuo gegužės mėnesio turėtų būti neramu. Jų pajamų teisėtumą ir darbo kokybės tyrimą nuo ateinančio mėnesio inicijuoja sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis. Sveikatos apsaugos ministerija šiam tyrimui atlikti žada pasitelkti Darbo inspekciją, Valstybinę mokesčių inspekciją, Specialiųjų tyrimų tarnybą ir kitas už kovą su korupcija atsakingas institucijas.

Ar ši problema aktuali Kupiškio rajono gydymo įstaigose dirbantiems medikams?

Riboja ir gyventojų skaičius

Atvažiuojančių gydytojų, kuriems Kupiškio ligoninė ir Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centras yra ne pagrindinė darbovietė, yra ne vienas..
Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (PASPC) direktorė Dovilė Kulbokienė sakė, kad jų įstaigoje stinga vietinių odontologų, psichiatrų ir psichologo. Tad tenka ieškoti specialistų kitose gydymo įstaigose, kad būtų šių specialistų stygius kompensuotas.

„PASPC 0,5 etatu pradėjo dirbti odontologas Gotfridas Krujalskis. Jis važinėja iš Rokiškio. Į Šimonių ambulatoriją kartą per savaitę atvyksta odontologė iš Svėdasų, o į Subačių du kartus per savaitę važinėja odontologė iš Panevėžio.

Rajonas neturi psichiatro etato. Šiuo metu tokį etatą gali turėti tik medicinos įstaiga, aptarnaujanti 40 tūkst. gyventojų. Nuo 2016 metų jau bus galima steigti tokį etatą 20 tūkst. gyventojų, bet Kupiškio rajonas taip pat nepateks į šią išlygą, nes gyventojų jau yra mažiau nei 19 tūkst. Pas mus atvažiuoja padirbėti dvi psichiatrės iš Rokiškio. Viena turi 0,5 etato, o kita – 0,25 etato. Psichologas, mūsų poliklinikoje dirbantis 0,5 etatu, atvažiuoja iš Panevėžio.

Vietiniai gydytojai kitur dirbti nevažinėja. Tik aš 1 val. echoskopuoju pacientus Kupiškio ligoninėje“, – dalijosi darbo aktualijomis PASPC direktorė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video