2024/05/18

 

Kas bus vietoj mokyklos Palėvenėlėje?

Palėvenėlės mokyklos, kuri pastaruoju metu buvo tapusi Alizavos pagrindinės mokyklos skyriumi, nuo kitų mokslo metų nebeliks. Šio kaimo bendruomenė pageidautų pastatą išlaikyti įvairioms veikloms ir paslaugoms. Žmonės išsakė norą turėti nors pusę etato kultūros darbuotojo. Tokias pareigas einantis žmogus prieš sunkmetį buvo. Pasak šios bendruomenės pirmininkės Danguolės Šedienės, kultūrine veikla čia galėtų rūpintis Rasa Gudonienė, netenkanti lietuvių kalbos mokytojos darbo šioje mokykloje ir turinti muzikinį išsilavinimą.
Nuotrauka iš Palėvenėlės mokyklos archyvo

Nuo rugsėjo pirmosios Palėvenėlėje nebeliks mokyklos. Tai skaudi žinia pedagogams ir galvosūkis šio kaimo bendruomenei. Ką daryti su jos patalpomis, šiuo metu aktyviai diskutuojama ir su rajono valdžia. Aktualiausia bus rasti lėšų šiam pastatui šildyti. Kokie galimi sprendimai?

Tirpsta mokiniai

Šiuo metu Alizavos pagrindinės mokyklos Palėvenėlės skyriuje labai sumažėjo mokinių. Šios mokyklos direktorius Gintaras Paškauskas sakė, kad kitais mokslo metais šioje mokykloje būtų 28 mokiniai, jei į ją eitų tie, kurie čia mokosi ir šiemet. Tačiau dalis mokinių žada mokytis gimnazijoje, keli pereiti į kitą mokyklą. Tai realiai šioje mokykloje gali likti tik 16 mokinių, kuriuos mokytų 15 mokytojų. „Tokios prabangos negali būti. Labai liūdna, kad taip klostosi situacija. Mokyklos vadovui pats sunkiausias dalykas atsisveikinti su pedagogais. Palėvenėlės skyrius penkiems ar šešiems mokytojams buvo vienintelė darbo vieta. Likusieji turi darbus kitur. Dviem ar trims mokytojams galėsime pasiūlyti darbo vietą Alizavoje. Mūsų mokykloje yra pensinio amžiaus mokytojų“, – kalbėjo direktorius.

Pasak jo, Alizavos pagrindinėje mokykloje šiuo metu mokosi 86 mokiniai. Kitais mokslo metais gal ateis mokinių iš uždaromo Palėvenėlės skyriaus. Pastaruoju metu šiame skyriuje daugiausia mokėsi vaikų iš Žaidelių. Atsivežti juos į Alizavą nebus jokių problemų. Dabar į Alizavą irgi vežiojami vaikai, lankantys pirmąją ir trečiąją klasę, nes Palėvenėlėje tos klasės nebuvo suformuotos. „Mūsų mokykloje mokiniams daug veiklos. Pastaruoju metu pastebime, kad ir po aštuonių klasių baigimo nedaug mokinių palieka mūsų mokyklą. Tad artimiausiu metu uždarymas mums tikrai negresia“, – džiaugėsi G. Paškauskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video