2024/05/18

 

Viskas prasidėjo nuo vaikystės gėlynų

Genė Kriukienė prie jos pačios sodintų pušų prie namų.
Autorės nuotrauka

Kupiškyje, Vilniaus gatvės gale, prie paskutinio daugiabučio prigludusi tikra gamtos oazė. Čia šakas į dangų kelia pušys, uogomis aplipęs kadagys. Pavasarį sužaliuoja ir lazdynas, riešutmedis, cidonija, trys putinai bei kiti augalai. Šis gamtos kampelis atsirado daugiausia pirmojo aukšto gyventojos Genės Kriukienės rūpesčiu. Ši moteris nuo mažų dienų noriai puoselėja lauko želdynus, augina įvairių rūšių kambarinių gėlių. Ji neperka ir daržovių, vasarinių gėlių daigelių. Juos užsiaugina pati. Išminties apie augalus semiasi iš įvairių knygų ir ilgametės savo šios srities praktikos.

Namuose – augalų karalystė

Įžengęs į G. Kriukienės svetainę pasijunti lyg būtum alpinariume. Čia veši Benjamino fikusas, trijuostė sansevjera, pinigų medis, vėzdūnė, dramblio koja, kartuolė, echmėja, bent dvylika orchidėjų. Pasak moters, vyras kartais ir pabamba, kad augalų namuose jau per daug. Galėtų didžiumą jų bent jau šiltuoju metų laiku įkurdinti ir kolektyvinio sodo namelyje, bet nesinori tampyti vazonų su gėlėmis iš vienos vietos į kitą. Be to, augalų sezono metu nestinga ir sode.

Šiuo metu G. Kriukienės svarbiausias rūpestis užsiauginti daigų būsimam pomidorų, paprikų, agurkų derliui ir vasarinių gėlių. Sėjanti nemažai, kad užtektų jai su vyru, dviejų sūnų šeimoms, seseriai ir kaimynei.

„Pomidorų ir paprikų daigus stengiuosi pasėti iki kovo 10 d. Sėju į specialų durpių substratą, sufasuotą nuo torto ar pyragų likusiose plastmasinėse dėžutėse. Kai pasirodo pirmieji tikri lapeliai, pomidorus ir paprikas išpikuoju į puslitrinius plastikinius puodelius nuo majonezo ar kitų produktų. Prieš tai į tuos indelius sufasuotą substratą gerai palaistau ir palaikau per naktį, kad tolygiai drėgmė įsigertų. Persodinusi daigelius dar kartą saikingai palieju. Maždaug po dviejų savaičių daigelius patręšiu specialiomis trąšomis daigams. Tinka ir kitos, skirtos daržovėms. Kovą, balandžio pradžioje naktys dar būna šaltos, tai daigai nespėja nusistiebti. Įpusėjus balandžiui, jei orai nusistovi šiltesni, jau daigus sodinu į šiltnamį ir apdengiu agroplėvele. Jei atšąla, tai ant agroplėvelės užkloju paprastą plėvelę. Taip sodinu ir paprikų daigus.

Agurkus sėju paskutinę kovo savaitę, kad užaugtų ir derlių duotų po maždaug 45 dienų. Tam panaudoju maišelius nuo cukraus. Pripilu juos substrato, suspaudžiu, kad gerai įsigertų vanduo, ir pasėju. Kai susiformuoja tikrieji lapeliai, ruošiu agurkų daigus persodinti. Iškasu šiltnamyje duobę, prilaistau ją pastovėjusio, nešalto vandens. Tada į tą duobę įkeliu maišelį su daigu, atsargiai prapjaunu jo šoną ir išimu maišelį – nenukenčia paviršiuje išsišakojusios agurko daigo šaknys. Kiekvienai šeimai gana dviejų tokių šiltnaminių agurkų daigų. Jų derliumi galima džiaugtis visą vasarą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video