2024/05/18

 

Visgiūnų žuvivaisai duotas startas (I)

Pradėti statybos darbai. Kasamas pagrindinis žuvų veisimo baseinas.
Autorės nuotrauka

Gera žinia Kupiškio bedarbiams – pradėti būsimojo Visgiūnų žuvų auginimo ir perdirbimo kombinato statybos darbai. Planuojama, kad jie tęsis iki 2015-ųjų. Naujajame verslo komplekse turėtų būti įkurta 12 modernių gėlavandenių žuvų auginimo ir perdirbimo padalinių, kur darbą gaus apie 250 kupiškėnų.

Praeitą savaitę Kupiškio valdžios atstovai, politikai bei Latvių įmonės UAB „Vyttra“ Lietuvoje vadovai iškilmingai įmūrijo kapsulę ateities kartoms į pagrindinio žuvų auginimo ir perdirbimo kombinato pastato pamatus. Statybos darbus atlieka stambi Vilniaus įmonė.
Planuojama, kad 27 ha Visgiūnų žvyro karjero sklype būsimasis holdingas turėtų pradėti veikti jau kitų metų pavasarį. Suprojektuoti pastatai bus trijų aukštų: viršutiniame aukšte įrengtas šiltnamis su skaidriu stogu bei saulės kolektoriais energijai gauti, pirmuosiuose bus veisiamos žuvys ir gaminami jų konservai.

Uždarose vandens sistemose bus auginami eršketai ir kitos gėlavandenės žuvys. Į prekybą bus tiekiami Visgiūnuose gaunami juodieji ikrai. Jie įvairiose pasaulio šalyse jau pripažįstami aukščiausios rūšies produktu.

Betoniniuose baseinuose vanduo bus valomas bakterijomis. Visos atliekos tiks daržovėms auginti. Dalį jų pasiims vietinė įmonė gaminti durpių substratams.
Verslo komplekse planuojama įdarbinti apie 250 įvairių sričių darbuotojų. Jau vyksta atranka. Norinčių dirbti žmonių netrūksta. Kai kurie priimti specialistai jau mokomi.
Į visą Visgiūnų holdingo projektą ketinama investuoti apie 150 mln. litų. Didžioji dalis – tai verslo kapitalas. Paramos tikimasi ir iš Europos Sąjungos fondų.

Daugiau skaitykite ketvirtadienio „Kupiškėnų minčių“ numeryje.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video