2024/07/27

 

Dar vienas šansas pigiau pasikeisti namų stogus

Konsultacijas paramai gauti teikia Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistas Rimantas Lopeta.
Autoriaus nuotrauka

Nuo šių metų kovo 17 d. pradėtos rinkti paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos (KPP) priemonės „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“. Kaip ir ankstesniais metais paraiškos bus priimamos ne tik Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) teritoriniuose skyriuose, bet ir rajonų savivaldybių centruose. Paraiškų dėl paramos kompensavimo priėmimas tęsis iki gegužės 2 d.

Pretendentai į paramą

Kaimo plėtros programos parama gali būti skirta projektams, įgyvendinamiems kaimo vietovėse, t. y. kaime, miestelyje ar mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 6000 gyventojų. Anot Kupiškio rajono žemės ūkio skyriaus vyr. specialisto Rimanto Lopetos, asmuo, norintis pasinaudoti šia parama, turi būti tos vietovės gyventojas ir ne mažiau kaip penkerius metus iki paramos paraiškos pateikimo deklaruojantis nuolatinę gyvenamąją vietą. Parama projektui neteikiama, jeigu jo įgyvendinimo vieta sodo bendrija arba savivaldybės centras. Pareiškėjas taip pat turi garantuoti, kad investicijos bus skirtos gyvenamajam namui, kuriame jis šiuo metu gyvena.

„Šiais metais paramai gauti taikomas naujas reikalavimas – pareiškėjas ne mažiau kaip dvejus pastaruosius metus iki paraiškos pateikimo paramai gauti kaimo vietovėje turi vykdyti profesinę ar ekonominę veiklą, – teigė Žemės ūkio skyriaus specialistas. – Šis reikalavimas nebus taikomas, jeigu pareiškėjas yra sulaukęs pensinio amžiaus arba pripažintas 0–55 proc. darbingumas.“

Anot specialisto, pagal šį naują reikalavimą, gyventojas paskutinius dvejus metus turi deklaruoti žemės ūkio naudmenas arba dirbti kaimo vietovėje veikiančiose įmonėse, bendrovėse. „Jeigu žmogus gyvena kaime, o dirba mieste, jam parama nepriklauso“, – aiškino R. Lopeta.

Taip pat turi būti atlikta asbesto turinčių gaminių inventorizacija. Atliekant keičiamos asbestinės dangos inventorizaciją, galima leistina 20 procentų paklaida, kurios pirmame etape nebuvo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Robertas TERVYDAVIČIUS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video