2024/04/25

 

Tarp sukčių – ir gyvulių supirkėjai

Gyvulius parduodantys žmonės turėtų atidžiau rinktis, kam juos parduoda.
Nidos Šulcienės nuotrauka

Pastaruoju metu sukčiai įsisuko ir į kaimo močiučių kiemus. Spaudoje aprašytas ne vienas atvejis, kai pas vyresnio amžiaus gyventoją atvažiavo gyvulių supirkėjais prisistatę asmenys ir reikalavo parduoti veršelį ar kiaulę. Esą tokie duomenys skelbiami bendroje Valstybinės maisto ir veterinarijos duomenų bazėje. To dar negana, pasitaiko, kad tokių pirkėjų svarstyklės rodo ir keliomis dešimtimis mažesnį gyvulio svorį.

Į redakciją kreipėsi vienos gyvulius superkančios įmonės savininkai. Prisistatyti viešai nepanorusi ponia paprašė žmones įspėti, kad į Aukštaitijos kaimus vis dažniau užsuka nesąžiningi gyvulių supirkėjai. Apie juos žinios sparčiai sklinda Žemaitijos, Suvalkijos rajonuose, todėl apgavikai pasuko į mūsų aplinkinius rajonus.
„Daug dirbame Kupiškio rajone ir jau teko išgirsti ne vieną kartą, kai pirkti veršelio pas močiutę atvykę supirkėjai nusuka 10–15 kg“, – pasakojo pašnekovė.

Taip, anot jos, nutiko Biliūnų kaime. Tačiau nurodytam ūkininkui pasiskambinti nepavyko. Pasak supirkėjos, pas jį atvykę „berniukai“ mėnesio belgų mėlynųjų veislės karvytei išmatavo 45 kg svorį. O toks gyvulys paprastai turi sverti apie 70 kg.
Už vieną tokio veršelio kilogramą dabar mokama apie 11 litų.

„Tai kokie pinigai pavagiami. Norėčiau patarti žmonėms, kad skambindami supirkėjams nesakytų apytikslio, iš akies pamatuoto svorio. Mat šie ir pasvers tokį svorį“, – sakė pašnekovė.

Padažnėjo, jos teigimu, ir atvejų, kai supirkėjai net nekviesti atvažiuoja pas kaimo gyventojus ir reikalauja parduoti neseniai gimusį gyvulį. Tokie svečiai įlenda į Valstybinės maisto ir veterinarijos duomenų bazes ir mato, kur koks prieauglis įregistruojamas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video