2024/04/20

 

Amatų centrams stinga ne tik lėšų

Amatų centrams kurti reikia ne tik pinigų, bet ir savo amatą išmanančių bei kitiems sugebančių jį pademonstruoti žmonių.
Valio Staburo nuotrauka

Praėjusiame rajono Tarybos posėdyje, vykusiame vasario 27 d., buvo pritarta projektui „Amatų centro įkūrimas Uoginių kaime, Kupiškio rajone“. Ši žinia kupiškėnams sukėlė ne vieną klausimą – ar tai bus vienintelis amatų centras rajone, kodėl nutarta jį steigti atkampiame kaime, ar visiškai atsisakyta idėjos tokį centrą kurti buvusiame Palėvenės domininkonų vienuolyne?

Viltis naujas finansavimo etapas

Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyr. specialistė Asta Visockienė, kuruojanti europinius projektus, teigė, kad šiam projektui tikimasi gauti apie 200 tūkst. eurų iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai. Savivaldybės įnašas turėtų būti 10 proc., arba apie 20 tūkst. eurų. Birželį Kupiškio rajono vietos veiklos grupei (VVG) Savivaldybės administracija teiks šio projekto paraišką. Iki to laiko reikia sukonkretinti, koks tas amatų centras Uoginiuose bus.

Pasak A. Visockienės, Palėvenėje kol kas amatų centro kūrimas yra įstrigęs dėl finansavimo stokos. Buvusio vienuolyno arklidžių pastatui rekonstruoti reikia apie 3 mln. litų. Yra parengtas šio pastato rekonstrukcijos techninis projektas. Buvo žadėtas finansavimas, bet kol kas jis negautas. Šiuo metu tikimasi lėšų iš naujojo europinio 2014–2020 metų finansavimo etapo.
Yra numatyta, kad projektas „Amatų centro įkūrimas Uoginių kaime, Kupiškio rajone“ bus įgyvendinamas kartu su Kupiškio etnografijos muziejumi.

Kas yra, kas gali būti

Šio muziejaus direktorė Violeta Aleknienė sakė, kad Adomo Petrausko muziejaus teritorijoje planuojama statyti gryčią iš šiaudų ir molio, įvesti kanalizaciją ir vandentiekį, supirkti reikiamą įrangą. Čia planuojama įgyvendinti bitininkystės ir midaus gamybos edukacinę programą. Taip pat turėtų būti atkurti aviliai. A. Petrauskas biteles mėgo, jas laikė. Tačiau tai tik planai. Kokius amatus čia vystyti, dar bus diskutuojama.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video