2024/04/26

 

Niekas niekada neištrins iš atminties

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio filialo nariai, jų pasveikinti atėję svečiai ir Kupiškio dvasininkai susirinko prie paminklo partizanams, politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti Kupiškio bažnyčios šventoriuje.
Aušros Jonušytės nuotraukos

Šeštadienį Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio filialo įkūrimo 25-mečio minėjimo renginyje, vykusiame mieste, dar kartą buvo prisiminta mūsų senelių ir tėvų meilė Lietuvai, nepaisant vargų ir kančių, jų begalinis ryžtas ir tikėjimas savo jėgomis net ir sunkią valandą.

Tremtiniai – nepamiršti

Aukodamas šv. Mišias Kupiškio bažnyčioje dekanas dr. Rimantas Gudelis pamokslo metu sakė, kad daugelis lietuvių yra nukentėję nuo sovietinio režimo. Jų nužudytų ar mirusių Sibiro platybėse yra apie 8000 kapinaičių nuo Vorkutos iki Vladivostoko. Nors palaidojimai išsibarstę didelėje teritorijoje, bet lietuviai neužmiršti, Lietuvos žmonės ar likę tremtinių ir politinių kalinių vaikai ir anūkai juos prisimena, juos gerbia.
Po Mišių buvo trumpam sustota prie paminklo partizanams, politiniams kaliniams ir tremtiniams atminti Kupiškio bažnyčios šventoriuje.

Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje susirinkę politiniai kaliniai ir tremtiniai, atvykę pasveikinti svečiai išklausė laikinai einančios Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Kupiškio filialo pirmininkės pareigas Dalios Dyrienės pranešimą, buvo apžvelgtas 25 metų veiklos kelias, pasidalyta mintimis apie tolesnę veiklą. Pasak pirmininkės, didelis darbas yra nuveiktas statant kryžius, koplytstulpius, atminimo paminklus, įprasminančius žmonių kančias. „Vienas iš pirmųjų darbų, dar vadovaujant pirmininkui Algimantui Ridikui, prie Kupiškio geležinkelio stoties atidengta lenta tremtiniams. 1991 metais, vadovaujant pirmininkui Vaclovui Šulmai, perlaidoti partizanai nuo Varležerio kranto į Kupiškio kapines. 1994-aisiais (pirmininkė Stasė Kaziliūnienė) Gindvilių kaimo kapinaitėse pastatomas paminklas partizanams Jonui Viksvai, Lionginui Šalčiui, Leonui Stančikui atminti. Kupiškio filialo tremtiniams ir rėmėjams padedant buvo pastatytas 21 paminklas, atstatyti 7, nugriauti sovietų okupacijos metais.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Aušra JONUŠYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video