2024/03/29

 

Etnokultūros kraičio skrynią atvėrus

Dainuoja Kupiškio lopšelio-darželio „Obelėlė“ darbuotojų folkloro ansamblis.
Autorės nuotrauka

Kas buvo nuveikta per praėjusius metus, kurie buvo paskelbti Tarmių metais, kovo 7 d. aptarta Kupiškio rajono etninės kultūros plėtros tarybos ataskaitiniame susirinkime, vykusiame kultūros centro vitražų salėje.

Į šį renginį buvo susirinkę etninės kultūros puoselėtojai iš įvairių rajono kultūros įstaigų, darželių ir mokyklų. Į renginį buvo atvykusi Lietuvos etninės kultūros globos tarybos specialistė Aukštaitijos regionui, Panevėžio kraštotyros muziejaus specialistė Vitalija Vasiliauskaitė. Renginyje taip pat dalyvavo rajono meras Jonas Jarutis, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, jo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius.

Kupiškėniška terpė mokyklose

Susirinkusieji pasidžiaugė kartu nuveiktais darbais etninės kultūros plėtros srityje, pasidalijo šių metų planais, svarstė, ką daryti, kad tarmių puoselėjimas nesibaigtų.
Renginį vedė rajono Etninės kultūros plėtros tarybos pirmininkė Ramutė Kežienė. Pirmiausiai apžvelgta rajono ikimokyklinių įstaigų veikla. Ji vaizdžiai buvo perteikta demonstruotose skaidrėse. Mažieji kupiškėnai šventė kalendorines ir valstybines šventes, kartu su savo auklėtojomis ir mamomis mokėsi liaudiškų amatų, Kaziuko turgeliui pateikė įvairiausių dirbinių, dalyvavo rajono renginiuose, skirtuose Tarmių metams. Susirinkusiesiems dainavo Kupiškio „Obelėlės“ lopšelio-darželio darbuotojų folkloro grupė.

R. Jocius šio darželio bendruomenei (direktorė Danguolė Koženiauskienė) įteikė Kultūros ir švietimo skyriaus padėkos raštą už etninių vertybių puoselėjimą.
Pateikta ir rajono mokyklų etninės veiklos ataskaita. Buvo paminėta rajono pradinių klasių moksleivių kasmetinė tarmės šventė „Kupolyta“, viktorina „Kupiškėnų tarmas lobiai“, kalendorinės šventės ir kiti renginiai, kuriuose pernai buvo ugdyta mokinių etninė kultūra ir tarmiškos šnekos įgūdžiai. Padėka už etninės kultūros, tarmės puoselėjimą buvo įteikta Salamiesčio pagrindinės mokyklos folkloro ansambliui „Vijūnytė“ (vad. Alma Pustovaitienė) ir Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos direktorės pavaduotojai, dramos būrelio vadovei Jūrai Sigutei Jurėnienei.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video