2024/04/23

 

Moterys ir vyriška tarnyba

Moteris į vyriškas tarnybas atveda įvairios priežastys – tai ir emigracija, ir vyrams per maži atlyginimai, ir net griežtos uniformos.
Simono Dariaus nuotrauka

Policija, aplinkosauga, kariuomenė, gaisrinė įprastai laikomos vyriškomis tarnybomis. Tačiau šiandien čia beveik lygią atsvarą turi ir moterys. Emigracija, maži atlyginimai – tos priežastys, kodėl vyriški kolektyvai vis labiau puošiasi dailiosios lyties atstovėmis.

Prieš tris dešimtmečius buvo viena

„Kai pradėjau dirbti aplinkosaugoje 1983 metais, buvau viena regione šios srities inspektorė. Visoje respublikoje tebuvome keturios moterys ir 60 vyrų, atsakingų už vandens telkinius kaimo teritorijose“, – sakė Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio r. agentūros vedėja Vita Stančikienė.

O šiandien moteris pastebi, kad gana vyrišką aplinkosaugos tarnybą beveik per pusę dalijasi ir vyrai, ir moterys. Iš šešių Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento agentūrų trims vadovauja moterys. Lygiu santykiu pagal lytis jau pasiskirstę ir inspektoriai.
Paklausta, kodėl aplinkosaugą pamėgo moterys, pašnekovė teigė, kad tam įtakos, ko gero, turėjo emigracija ir nedideli šios tarnybos atlyginimai.

„Taip, aplinkosauga, kaip ir policija, vyriška profesija. Tačiau jaunas žmogus, baigęs aukštuosius mokslus, ne itin nori dirbti gaudamas mažą algą. Daug jaunuolių geresnių pinigų išvažiuoja ieškoti į užsienį. O moterys – sėslesnės, linkusios likti namuose, todėl ir eina dirbti į aplinkosaugą“, – savo nuomonę išsakė V. Stančikienė.

Tačiau skirstyti, kaip šį darbą atlieka moterys ir kaip vyrai, vedėja nebuvo linkusi. Jos teigimu, viskas priklauso nuo žmogaus ameninių bruožų, o ne nuo lyties.
Visgi kai kurie aplinkosaugos darbai dažniau skiriami vyrams. Jiems tenka kovoti su brakonieriais ir atlikti kitas gyvosios gamtos inspektorių užduotis. Moterims, anot jos, dažniau skiriama paskaičiuoti baudas, mokesčius.
„Nors jau dabar ir mes pradedame važiuoti į reidus, to anksčiau moterys nedarydavo“, – sakė vedėja.

Kalbėdama apie Tarptautinę moters dieną pašnekovė pasidžiaugė, kad vyriškoji kolektyvo dalis visuomet pagerbia savo koleges gėlėmis.

Lengviau susikalba su vaikais, sprendžia šeimų konfliktus

Trečdalis (20) visų pareigūnų – moterys Kupiškio rajono policijos komisariate. Nors šios įstaigos viršininkas Gintautas Misiūnas įsitikinęs, jog policijoje nėra tendencijos, kad daugėtų moterų. Panašus vyrų ir moterų santykis jau gana seniai.
Bet viršininkas išskyrė skyrius, kur moterų dauguma.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video