2024/04/26

 

Stinga diskusijų dėl žemės pardavimo saugiklių

Ką daryti su žeme, pastaruoju metu priversti sukti galvą visi Lietuvos gyventojai.
Jono Kokoškino nuotrauka

Vyriausybė rengia naują įstatymą, kur būtų numatyti tam tikri saugikliai dėl žemės pardavimo tiek vietos gyventojams, tiek užsieniečiams. To įstatymo priėmimas turėtų vykti jau šį mėnesį. Tačiau visuomenė pasigenda gilesnių diskusijų dėl žemės pardavimo.

Spręsti objektyviai

Mintimis apie žemės pardavimą pasidalijo du skirtingų kartų kupiškėnai žemdirbiai – rajono Tarybos narys, nepriklausomybės Akto signataras Leonas Apšega ir jaunas ūkininkas iš Skapiškio Deivydas Notkus.

L. Apšega sakė, kad kuriant įstatymą dėl žemės pardavimo saugiklių turėtų dalyvauti šį reikalą išmanantys žmonės. Tarp jų neturėtų būti suinteresuotų žemvaldžių ir panašių asmenų. Tačiau dviračio iš naujo išradinėti nereikėtų. „Yra Vokietijos, Skandinavijos šalių šios srities patirtis. Turėtume ją peržiūrėti, išanalizuoti ir nuspręsti, kaip ir ką būtų galima pritaikyti savo šalyje. Antai, berods, Švedijoje net sūnus negali tėvo žemės paveldėti, jei nėra baigęs bent žemės ūkio kolegijos. Pageidautina yra baigti aukštuosius žemės ūkio mokslus.

Kita vertus, manau, kad tikrai žemę dirbantys užsieniečiai nėra blogis. Aš pats ne kartą važiavau pasižiūrėti, patirties pasisemti, kaip tvarkosi škotai, ūkininkaujantys prie Kupreliškio. Jie tikrai įnešė naujų vėjų. Suteikė galimybių susipažinti su naujausia žemės ūkio technika. Nėra bloga nuostata ir žemės nuoma 99 metams. Tik vėlgi turi rūpėti, kad vėliau ji nepatektų ne tiems, kam reikia.

Taip pat reikėtų, kad žemė nebūtų paslėpta po akcijomis. Žinoma, aš nieko prieš, jei žemę supirkinėjantys asmenys ją dirbs, o ne spekuliuos. Seimo nariai turėtų nepamiršti ištartų priesaikos žodžių, kad saugos Lietuvos Respublikos žemių vientisumą.
Reikia, kad lietuviai dirbtų žemę. Tuomet ir jos pardavimas bus nelabai aktualus dalykas. Jau dabar yra tam tikrų saugiklių parduodant žemę. Ji pirmiausia turi būti pasiūloma kaimyninių sklypų savininkams“, – kalbėjo pašnekovas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video