2024/03/29

 

Kupa pakvipo nafta

Kol kas dar nežinoma, kiek teršalų pakliuvo į Kupos upę.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka

Praėjusią savaitę Kupiškio aplinkosaugininkus pasiekė informacija, kad Kupos paviršiumi plaukia nafta ir sklinda kvapas. Tokį reiškinį ties Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus pastatu pastebėjo rūpestingas praeivis.

Nutekėjo lietaus nuotekų tinklu

Šis įvykis užfiksuotas vasario 25 d., 17.30 val. Taršą pastebėjęs kupiškėnas informavo Kupiškio r. agentūros aplinkosaugos specialistus. Šie nedelsiant reagavo į pranešimą ir nuvykę į vietą atsekė taršos pėdsakus.

Nustatyta, kad į Kupos upę naftos produktai patenka pro lietaus nuotekų išleistuvą, įrengtą kairiajame Kupos upės krante, ties Kupiškio ligonine.
„Pirmas vaizdas buvo baisus. Skubiai susisiekėme su UAB „Kupiškio vandenys“ vadovu ir informavome apie Kupos upėje pasklidusius naftos produktus iš lietaus nuotekų išleistuvo“, – apie įvykį pasakojo Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio r. agentūros vedėja Vita Stančikienė.

UAB „Kupiškio vandenys“ darbuotojai Kupos upės teršimą naftos produktais per dvi valandas pristabdė. Buvo išplauti nuotekų vamzdynai į upę ir užkirstas kelias tolesnei taršai.

Pati upė vietomis užšalusi, todėl joje valymo darbų atlikti neįmanoma.
„Naftos produktai vandenyje renkami esant lėtai tėkmei. Tačiau ten, kur Kupa teka lėtai, ją gaubia ledas. Ten, kur sraunu, nafta išsisklaido ir sugaudyti negalima“, – kalbėjo vedėja.
Renkant naftos produktus ant vandens paprastai statomos vadinamosios bonų užtvaros. Tai virš vandens plaukianti juosta, kuri sulaiko taršos medžiagas.

300 litrų dyzelino

Teršimo židinio paieška dėl tamsaus paros meto tą pačią dieną nutraukta. Tačiau jau rytą išaiškinta, kad kaltas dar sausio pabaigoje į „Norfos“ parduotuvę, K. Šimonio gatvėje, prekes atvežęs sunkvežimis. Jo vairuotojas išvažiuodamas kliudė iškrovimo rampos apsauginę metalinę tvorą ir prakiurdė transporto priemonės kuro baką. Iš jo į aplinką ištekėjo apie 300 litrų dyzelino.

„Norfos“ iškrovimo rampoje yra lietaus nuotekų surinkimo tarpas. Juo lietaus nuotekos patenka į parduotuvės „Norfa“ aikštelės lietaus nuotekų valymo įrenginius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video