2024/05/06

 

Dujų dvokas – kaip saugumo egzaminas

Dujininkams privalu prižiūrėti ypatingos saugos reikalaujančias dujų rezervuarų aikšteles.
Autorės nuotrauka

Pastarosiomis dienomis kai kurių Kupiškio daugiabučių namų gyventojai patyrė nemenką stresą: namų laiptinėse ir butuose pasklido stiprus dvokas, primenantis sugedusių kiaušinių smarvę. Ji dar sustiprėja, uždegant virtuvėje dujinę viryklę, ilgai neišnyksta, net ją išjungus, ir pačios dujos dega prasčiau. Miestiečius daugelyje namų išgąsdino ir laiptinėse ilgai neišsisklaidantis toks dvokas.

Gyventojai pradėjo telefono skambučiais atakuoti miesto komunalininkus, mat galvota, kad sugedo kanalizacijos sistemos, kiti apie galimus dujų nuotėkius pranešė dujininkams. Kas gi nutiko? Ar tai nėra pavojinga? Kadangi viešai niekas nieko nesiskubina paaiškinti, „Kupiškėnų mintys“ kreipėsi į AB Vilniaus dujų pilstymo stoties Kupiškio skyrių ir paprašė pakomentuoti šiuos faktus.

Vilniaus dujų pilstymo stoties Kupiškio skyriaus viršininkas Povilas Narbutas neslėpė, kad dujų vartotojai išties pastarosiomis savaitėmis jiems turi rimtų priekaištų: „Iš karto paaiškinu, kad šios dujos nėra nei pavojingos, nei nuodingos, jų fizinės ir cheminės savybės atitinka nustatytus reikalavimus. Bendrovė laboratorijoje Vilniuje tai ištyrė. Visi žino, kad dujoms specialiai yra suteikiamas specifinis, stiprus kvapas, itin nemalonus, pridedama odorantų, kad taip būtų galima laiku pastebėti dujų nutekėjimus. Matyt, šįkart tas odorantas buvo stipresnis. Prieš dvi savaites Rokiškyje ir Kupiškyje buvo dujų rezervuarai pripildyti iš Rusijos nupirktų dujų, atvežta po 10 tonų. Iš karto po to gyventojai pradėjo mums skųstis. Ne visur vienodai toks dvokas pasklido, kai kur tikriausiai buvo užsilikę senų dujų, jos susimaišė, skirtinga koncentracija susidarė. Bet darbo tikrai mums dabar pagausėjo, po užpraeito savaitgalio gal dešimtį iškvietimų turėjome, vykome ir į Rokiškį tikrinti dujotiekių sistemų, ir į Krekenavą. Kupiškyje gavome pranešimų iš Kraštiečių, Taikos, Kapų gatvių. Kai kur teko ir po kelis kartus važiuoti. Rimtų gedimų nenustatyta, bet kai kur po žiemos radome vamzdynų nesandarių jungčių. Sutepėme gal pusšimtį vamzdynų įvadinių čiaupų. Šis įvykis paskatino suaktyvinti profilaktinę priežiūrą. Manau, lygiai taip pat ir gyventojams pravartu prisiminti, kad dujiniai įrenginiai ir jų priežiūra reikalauja visų mūsų atidumo, saugos taisyklių išmanymo.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video